Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Парите за вторите пенсии могат да се прехвърлят в НОИ до 30 юни

Минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст вече е 300 лв.

От юли всички пенсии ще се осъвременят с 5 процента, а до 30 юни хората, пропуснали срока, могат да прехвърлят парите за "вторите" пенсии от универсален фонд в Националния осигурителен институт. 

През 2021 година минималната работна заплата е 650 лв, а възнаграждението за нощен труд е минимум 1 лв. на час. Минималното обезщетение за безработица остава 12 лв. на ден.

Минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст вече е 300 лв. Това са част от промените, които са в сила от тази година, обобщени от Министерството на труда и социалната политика в информации във Фейсбук профила на ведомството.

До март включително 2,1 млн. пенсионери ще получават добавка от 50 лв. към пенсиите си. През април 392 000 пенсионери с пенсии от 300,01 лв. до 369 лв. ще получат еднократна добавка от 120 лв. за храна.

През 2021 година екипите на патронажната грижа ще продължат да доставят храни и лекарства и да помагат за извършване на някои административни услуги. 50 000 възрастни и хора с ниски доходи ще получават топъл обяд.

Около 300 000 души ще получат пакети с храни от първа необходимост. Над 3000 ще могат да се хранят в обществените трапезарии в страната.

Продължават всички видове социална подкрепа за хората с увреждания. Увеличават се и заплатите на личните асистенти. Всички семейства със записани в I и в VIII клас деца ще могат да получат по 300 лв. помощ. Увеличава се и размерът на данъчното облекчение за деца върху сумата от годишната данъчна основа на родител. Семействата с ниски доходи ще могат да ползват и детски надбавки, и семейно подоходно облагане.

Размерът за помощта за отопление отново ще е около 500 лв. за целия зимен сезон.С 600 млн. лв. мярката 60/40 за запазване на заетостта ще продължи до септември.

С 40 млн. лв. до края на март продължава и мярката 80/20 за секторите "Туризъм", "Хотелиерство и ресторантьорство" и "Транспорт".

До 31 март работниците от затворените бизнеси ще могат да получават компенсации в размер на 75 процента от осигурителния си доход.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във