Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Парите за ремонти по пътищата свършват

В периода април-май от сметките на „Автомагистрали“ ЕАД са изтекли близо 50 млн. лв. към най-различни фирми.

Парите за текущи ремонти по републиканските пътища свършват, защото възложената работа е с много по-голям обем, отколкото е предвидено за тази година в бюджета на Агенция "Пътна инфраструктура". 

Възможностите за осигуряване на средства за разплащания за пътни обекти, които са в процес на изпълнение, обсъдиха в понеделник регионалният министър Виолета Комитова и заместник-министър Тодор Анастасов с членовете на Управителния съвет на Пътната агенция  и с новото ръководство на „Автомагистрали“ ЕАД.

Изпълнителният директор на „Автомагистрали“ ЕАД инж. Валентин Вълков сигнализира, че, заради раздаваните от предишното ръководство средства, финансовият ресурс на държавната компания е на своя минимум. Освен строителството на нови пътни участъци, дружеството изпълнява текущи ремонти по републиканската пътна мрежа, възложени от АПИ след обществени поръчки, като използва и подизпълнители. От предишното ръководство към контрагенти по такива договори, например, са разплатени 19 млн. лв., без обаче да има одобрение от страна на АПИ.

Комитова подчерта, че плащания за изпълнена дейност ще бъдат правени след проверка на количеството работа и нейното качество.

Смятаме да предизвикаме техническа експертиза от Университета по архитектура, строителство и геодезия, която да определи дали промяната в проекта за участък от магистрала „Хемус“, която предвижда вместо тунел да бъде изградена траншея, е целесъобразна, информира председателят на УС на АПИ Апостол Минчев.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във