Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Парите за ремонти на язовирите тънат в мъгла

Държавната консолидационна компания, която е 100 % държавна собственост, а неин принципал е  Министерството на икономиката е спуснала тежка завеса пред направените досега харчове за подръжката и ремонта на язовирите.  До този момент в официалната страница на Агенцията за обществени поръчки няма обявена нито една процедура за възлагане на каквито и да е ремонти. В същото време от думите на министъра  на икономиката Емил Караниколов пред Народното събрание, в отговор на парламентарно питане  на депутата Христо Проданов от БСП как и дали функционира Държавното предприятие за управление на язовирите (създадено миналата година и структуриращо се тепърва) и как се харчат отпуснатите 500 млн. лв. на Държавната консолидационна компания, стана ясно че всички направени досега ремонти са били обявявани като „спешни“ . Или преведено на човешки език , това означава, че те се възлагат директно и без обществена поръчка.

Министърт съобщи, че държавното дружество до този момент е  направило  анализ на състоянието на 186 от 418 язовира, обявени за опасни и нуждаещи се спешно от ремонт. Строителните работи на пет от тях вече са започнали.  А до края на годината предстояло да започне работата по още десет  язовири.

Обществото обаче няма как да разбере по каква процедура Държавната консолидационна компания е възложила  извършването на всички тези анализи. За никого не е ясно кой точно ги прави и срещу какво заплащане, нито кои строителни компании са били ангажирани с ремонтните дейности в язовирите, за които говори министърт.  Всичко това става ясно от публикуваната в сайта на Народното събрание стенограма с отговорите на икономическия началник.

Що се отнася до  държавният мастодонт Държавна консолидационна компания, която прибра отпуснатите преди година от правителството въпросните 500 млн.лв., там  прозрачността е напълно зачеркната.  Липсва информационен сайт , в който би трябвало отговорите на всички тези въпроси да бъдат дадени, тъй като нека не забравяме, че става въпрос за изцяло държавно дружество ...?!

Единствената информация за дейността на това обвито в мъгла предприятие,  са финансовите отчети и докладите за дейността му, които така или иначе по закон трябва да бъдат публикувани в Търговския регистър.

Именно от тях става ясно, че по-голямата част от въпросните 500 млн. лв. вече са прехвърлени на дъщерното  на Държавната консолидационна компания  еднолично акционерно дружество  "Монтажи", управлявано от Тихомир Димитров. От там насетне обаче, пътят им е пълна тайна...

Министърът се е опитал  да увери народните представители, „че тези пари са дадени целево“, но без да даде каквато и да било по-конкретна информация какво точно стои зад тази формулировка. 

За да бъде замазано положението от това нищо говоренето на Караниколо , той се е опитал да разчувства депутатите с изказването се: „за съжаление, на мен ми се иска вече да ги ремонтираме всичките. Не става лесно, и то защото липсват документи. Знаете го, в общините нямат документи за тези язовири. Ние не знаем тяхната цел. Целта е била да се събира вода, да се напоява или е имало някаква друга стратегия? Всичко това трябва да го анализираме. Това изисква много време. Важното е, че ремонтите започнаха. Аз Ви уверявам, че наистина тези 182 язовира, с които вече сме готови, но все пак се чака – имаше общински избори, трябва да ти дадат разрешение за строеж, повярвайте ми, два-три месеца и това ни забави, колкото и странно да звучи“ , става ясно от думите на министъра.

В същото време обаче друга от фраза на министъра, свързана с темата за поддръжката на  водните съоръжения от които зависи живота на хиляди хора, се казва: "Сигурен съм, че другата година ще бъде изключително активна и българският бизнес, работещ в този сектор, ще може да покаже своите възможности. Разбира се, ще му бъде платено за всичко това, но тези пари ще бъдат за основната им цел – да няма бедствени положения с язовирите", става ясно че всички досегашни ремонти се възлагат някому за изпълнение. За какви суми обаче и срещу какви точно извършени строително монтажни работи, подобни „детайли“ липсват в думите на Караниколов.

Нещо повече, така формулираният  от него отговор, повдига повече въпроси отколкото да дава отговори.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във