Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Парите за ремонта на жп линията Волуяк - Драгоман ще се върнат до края на април

Одобрено е удължаване на срока за погасяване на отпуснатите от правителството 45 млн. лева за започване на дейностите по проект „Модернизация на жп линия София - Драгоман - сръбска граница, жп участък Волуяк - Драгоман". Временният финансов ресурс ще бъде възстановен в държавния бюджет не по-късно от 30 април тази година.

Припомняме, че със свое решение от август миналата година кабинетът отпусна временен финансов ресурс със срок за възстановяване в Държавния бюджет до 31 януари 2022 година. Допълнителните плащания се отпуснаха към бюджета на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията като принципал на Националната компания „Железопътна инфраструктура“ (НКЖИ), за да започне проектът за модернизация на жп линията от Волуяк до Драгоман и да има шанс ремонтите да приключат до края на 2023 г., за да не връща България пари на Европейския съюз.

Проектът е предвиден за финансиране по Оперативна програма „Транспорт и транспортна инфраструктура" 2014-2020 и в момента се очаква неговото одобрение от Европейската комисия.

Общата стойност на договорите за строителство по това направление е почти 367 млн. лева без ДДС, или над 440 млн. лева с включен ДДС.

Национална компания "Железопътна инфраструктура" подписа договорите със строителите в края на март миналата година. С изпълнението на проекта ще бъде завършена жп магистралата от сръбска граница до Бургас, Свиленград и границата с Турция.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във