Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Парите за "Хемус" отишли за луксозни хотели и в сметки в ОАЕ

Стотици милиони от платените авансово средства за строителството на автомагистрала "Хемус" са били източени и отишли за покупката на луксозни хотелски комплекси и под формата на дивиденти в лични сметки в Обединените арабски емирства. Това е станало ясно от разследването за потенциалните кражби по строителството на магистралата. Агенция "Пътна инфраструктура" е превела на държавното дружество "Автомагистрали" около 400 милиона лева за лотовете 7, 8 и 9 на магистрала „Хемус“, без да има издаден подробен устройствен план за тях, обяви на пресконференция вътрешният министър Бойко Рашков. "Автомагистрали“ превела близо 84 милиона лева на друго дружество авансово за лот 8, като в края на 2020 година е закупен имот в центъра на София за 27 милиона лева. В момента там вървят активни строителни дейности", добави Рашков.

Други 14 милиона лева отиват в дружество за жилищни и нежилищни сгради, а 900 хиляди лева отиват по лични сметки на собствениците с основание "дивидент". Шест милиона лева отиват по сметки на други дъщерни дружества. Дванадесет милиона лева от парите за лот 8 отиват за дружество, което превежда 8,5 милиона лева на лична сметка на физическо лице с основание "договор". Няколко месеца по-късно този договор е прекратен, а дружеството преобразувано. Лицата, получили пари с основание "дивиденти" и "договор" пренареждат парите в сметки в ОАЕ. Собствениците на фирмите правят същото, посочи Рашков. Става дума за представители на фирми, които се твърди, че могат да строят магистрали, без строителни книжа по незаконни договори, с „благословията на Борисов и Аврамова като министър“. Трябва да е ясно какво ще се случи с парите, подарени на тези близо 20 фирми, близки до предишните управляващи, които пак искат да управляват, подчерта вътрешният министър.

По лот 5 също са преведени пари, без да има договори за строителство. Ползвани са фирми на лица с нисък социален статус. Така 12 милиона са изтеглени на каса от пълномощник. Това се е случило няколко пъти през други фирми с подобни суми. С част от тези пари е купен и луксозен хотелски комплекс, който се намира на 100 км от София. Силовият министър отбеляза, че начинът, по който се предвиждат отново пари за магистрали, не дава гаранция, че отново няма да има злоупотреби.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във