Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

Парите виртуални, печалбите реални

Добавеният в сайта на "Монитор" код се разпознава от някои антивирусни програми като заплаха.
S 250 2d896868 1d9a 44de 916c 6d9405daef49
S 250 84150f44 0573 40c5 a605 da6186d98b77

Дигиталните пари изведнъж се оказаха много близо до всеки от нас. Неподозирайки дори за съществуването им, много хора са се включили в тяхното производство, просто като са посетили даден сайт. Наяве излезе неподозирана по мащабите си схема за трупане на реални пари от виртуални операции. 

Тъхомълком редица популярни сайтове от целия свят, включително български, са започнали да вграждат в интернет страниците си специален код, който използва част от мощността на компютрите на потребителите, за да създава криптовалута. Казано иначе, докато разглеждате даден сайт с такъв скрипт, процесорът на компютъра ви се натоварва допълнително, тъй като моментално се включва към т. нар mining на монети, подобни на Bitcoin и Ethereum. След напускането на сайта процесът приключва и натовареността на компютъра ви се нормализира. Но междувременно някой е спечелил. Е, не точно биткойни, защото те вече са много трудни за "производство", но има още десетки дигитални валути, които могат да се добиват и с най-обикновени машини. Monero например е една от тях, като стойността й към 27 септември e 0.02410005 биткойна, или около 95 щатски долара. При хиляди посетители на ден схемата наистина може да е доходоносна. Въпросът е доколко е законна и морална?

Както винаги, у нас темата има много по-различен отзвук, отколкото в чужбина. След като потребители в социалните мрежи бързо разпространиха информацията, че медиите monitor.bg, pogled.info и bradva.bg, някои от които са собственост на Делян Пеевски, печелят пари на гърба на читателите си, се вдигна истинска шумотевица. Още по-бързо се появиха и доказателствата, че тайният код е вграден във въпросните сайтовете - скрийншотове, показващи наличието на скрипта coin-hive, използван за копаене на криптовалути. И при трите сайта изглежда, че този "копач" е сложен съвсем съзнателно, тъй като се намира в самия код на страниците и според специалисти е малко вероятно да бъде плод на хакерско деяние. Което не попречи от monitor.bg да обявят в своя защита, че "злонамереният код за добиване на криптовалута е вкаран от външни лица с цел да блокира компютрите  - и вашите, и нашите". Нещо повече, медията директно обърна казуса от защита в атака: "В злонамерените си опити да ни ударят, за да ни запушат устата, лъсна истинската същност на поръчителите на тази атака. Всички знаем кои са те - играчи на задкулисието, олигарси, които мечтаят от години за налагането на цензура върху медиите, разкриващи аферите им, за да могат да скрият престъпленията си. Ние обаче неуморно ги вадим наяве и далаверите им лъсват. Както вчера например лъсна поредната проява на алчно лицемерие от страна на една от екобухалките на олигархичното отроче "Да, България". Едва ли е случайно, че само няколко часа след като разкрихме лицата на хора, крадящи ток, вода и земя и протестиращи срещу държавата, докато вземат пари от същата тази държава, сайтът отново бе ударен. За да не можем ние да ви казваме истината. А вие – да я прочетете".

Кой прав и кой крив - тепърва може би ще се разбере. Нищо чудно накрая да се окаже, че някой новопостъпил ИТ специалист е решил да се облагодетелства от трафика в съответния сайт и вече е уволнен. Така хем вълкът (собственикът) ще е сит, хем агнето (самата медия) цяло. Но по-интересното в цялата тази какофония е самият модел за печелене на пари, който, разбира се, не е измислен у нас. На практика процедурата съществува, откакто са създадени първите виртуални валути. Тя дори е в основната на т. нар. блокчейн технология и представлява разпределено използване на ресурси (компютри) за добив на цифрови монети. През последните месеци обаче, с многократното нарастване на пазара на виртуалните валути (до над 150 млд. долара) и стабилното повишаване на цените на почти всички дигитални монети, привлича все по-голям интерес, и то не само от ИТ средите. Въпросната схема вече се обсъжда даже като алтернатива на рекламния модел на издръжка на сайтовете. Според The Wall Street Journal именно това може да е бъдещето на новинарските сайтове, които все по-осезаемо страдат от липсата на реклами. Ако настройките бъдат направени коректно и не блокират цялата мощ на компютъра, а потребителят е предварително осведомен за случващото се, нещата биха могли да се случат по този начин. И вместо да разчита на поставени от Google случайни банери (понякога съвсем неприемливи), медията ще ползва като източник на доходи читателите си. Те пък от своя страна няма да се налага да плащат реални средства, за да четат дадено съдържание, а просто ще предоставят машините си за времето, в което са отворили сайта. Освен всичко друго подобен модел ще реши до някъде и въпроса с независимостта на медиите. 

Всъщност опит да внедри разпределеното използване на ресурси за добив на цифрови монети като алтернатива на рекламите вече беше направен от най-популярния торент сайт в света - The PirateBay. Според публикуваното през август съобщение на администраторите, желанието им е било да се отърват от рекламите и да поддържат сървърите си само благодарение на потребителите. Мненията на хората обаче се оказаха доста противоположни и от Pirate Bay обявиха, че кодът ще се използва експериментално, след което ще се реши дали и как ще продължи да се прилага. Важно е да се отбележи, че в този случай става дума за предварително информиране за въвеждането на скрипта. Но, както стана ясно, има и такива, които го ползват не като заместител на приходите от реклами, а като таен източник на допълнителна печалба. Според доклад на антивирусния софтуер Eset, тези скриптове се използват най-често в руски, украински и белоруски сайтове.

 

 


Любопитно

Обяви за работа

По данни на американската компания AngelList през първата половина на тази година броят на обявите за работа от фирми, работещи в сферата на виртуалните пари, се е удвоил. Причината за това е разрастването на пазара, повишаването на цените и все по-сложните технологични решения, които се изискват. Не е случайно и това, че в този бранш плащат средно по 10-20% повече спрямо средното за ИТ индустрията. Работата, свързана с разработването и управлението на криптовалути, е по-гъвкава, а възможностите за развитие - огромни. Освен това компаниите търсят служители, които желаят да учат тънкостите на блокчейн (blockchain) технологиите.

Бягство от Китай

След като китайските власти подеха кампании за ограничаване и забрана на търговията с криптовалути, мнозина си помислиха, че това е края на новата мания в Поднебесната империя при все, че тя е основен играч в производството на цифрови монети. Оказва се обаче, че ентусиастите в бранша намират начини за заобикалянето на ограниченията. Стотици биткойн трейдъри и експерти по блокчейн технологиите се събраха в Хонконг тази седмица за двудневна конференция, която първоначално трябваше да се проведе в Пекин.

500 хил. долара за един биткойн

Джон Макафи, известен най-вече със създадената от него едноименна компанията за антивирусни продукти , е оптимист за бъдещето на биткойн и прогнозира, че виртуалната валута ще достигне цена от 500 хил. долара. В поредица от съобщения в Twitter той дори изрази готовност да приеме всеки залог за обратен сценарий.


Facebook logo
Бъдете с нас и във