Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

ПАРИТЕ ОТ СТОЛИЧНИТЕ ЕВРООБЛИГАЦИИ СВЪРШВАТ

Столичната община успя да изразходва почти цялата сума от емитираната през миналата година емисия еврооблигации. През 2000 г. в инфраструктурни проекти са вложени 58 млн. лв. от получения еврооблигационен заем за общо 97 млн. лв. от Софийската община, рапортува доволно кметът Стефан Софиянски по повод пет години от заемането на най-високия общински пост. Заедно с изразходваните през 1999 г. 37 млн. лв., използваните за инвестиции средства от еврозаема стават 95 млн. лева.


Най-голямата гордост на градоначалника е постигнатата финансова стабилизация на столицата. Според него голяма победа за кметството се оказало изграждането на Общинска банка и Общинска застрахователна компания. По този начин, поясни Софиянски, местната власт не допускала разходи за финансови услуги извън собствената си система.


Друг е въпросът защо кметът на голяма София изгражда нови публични бизнесструктури, след като смисълът на реформата през последните десет години е приватизацията и разделянето на държавата и общините с колкото се може повече имоти. По неговите думи целта е ефективното използване на софийските пари. Дали обаче столичните власти управляват наистина добре средствата си? Какъв беше смисълът от покупката на част от еврооблигациите от страна на Общинска банка. По този начин кредитната институция зае пари на общината, но пък плати такси на Люксембургската борса, а пък София преведе прилична сума на поемателя на емисията Париба.


Изградените и рехабилитираните с европари обекти през годината са общо осем. Четиридесет процента от средствата са вложени в построяването на бул. Акад. Иван Гешов (бившия бул. Дим. Несторов). Някои от строежите ще бъдат завършени окончателно до края на 2000 г., но така или иначе парите вече са отпуснати по предназначение.


Тригодишната емисия софийски еврооблигации беше листвана в Люксембург на 3 юни миналата година. Нейният номинал е в размер на 50 млн. евро, като книжата бяха пласирани по 99.50% от тази стойност. Годишната лихва, която столичната община плаща на инвестиралите в неин дълг, е 9.75% от номинала. Освен поемателя на емисията - френската банка Париба (Paribas), облигациите бяха изкупени от още пет финансови институции. Това са Банк Аустриа Кредитанщалт, Кабото-Групо интеса, Райфайзен Централбанк Австрия, Юнион Банкер Приве и столичната Общинска банка. Падежът на емисията е през пролетта на 2002 година.

Facebook logo
Бъдете с нас и във