Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Парите от Европа - под условие

Надеждата, че най-сетне страната ни е докретала до възможността да се възползва от европейските средства по разходилия се на няколко пъти до Брюксел за корекции План за възстановяване и устойчивост отново проблесна.

След като в началото на този месец стана ясно, че България е договорила и подписала Оперативните договорености с Европейската комисия (което беше и последното необходимо споразумение във връзка с трудно родилия се документ), дойде и редът нашите управници да подадат официално искане за получаване на първите средства по механизма.

Очевидно е имало сериозни причини за това поредно забавяне, поради редица неизпълнени ангажименти от наша страна, но през тази седмица все пак управляващите са се престрашили и в края на месеца ще поискат първите 1.3 млрд. лв. по Плана за възстановяване, макар да не сме изпълнили едно съществено условие - все още не сме определили изпълнител за надграждане на комуникационната система ТЕТРА за контрол по границите.

Стана ясно, че Европейската комисия е направила компромис, но е задължила Министерството на вътрешните работи в спешен порядък да реализира обществена поръчка за тази комуникационна система. Срокът също е поставен - до есента. Това на практика е

последното условие, което България трябва да изпълни,

за да получи първото плащане от Европейския съюз по Плана за възстановяване и устойчивост, съобщи вицепремиерът Атанас Пеканов.

В тази връзка, на редовното си заседание в сряда (17 септември) Министерският съвет взе решение да превъзложи на МВР процедурата за изготвяне на обществена поръчка за изграждането на телекомуникационна система, която би трябвало да осигури надеждна и сигурна комуникация в структурите на вътрешното ведомство.

Именно от изпълнението в срок на този проект зависи първото плащане на средства от Европейската комисия.

Поръчката на ТЕТРА системата е на стойност 124 млн. лв. и е един от сериозните проекти на вътрешното ведомство в рамките на Плана за възстановяване и устойчивост, заложени от кабинета "Петков". Но тъй като мераклия да изгради системата не се е появил, правителството на Кирил Петков е взело решение този проект да бъде изпълнен от "Информационно обслужване" и по този начин да декларираме пред Европейската комисия, че условието за възлагането му е успешно изпълнено. Само че

този опит за заобикаляне на правилата не се е харесал

на еврокомисарите и те са поставили изричното условие страната ни да обяви нова поръчка, тъй като по този начин не били изпълнени критериите на Европа, според които се очаква важни европейски проекти да бъдат изпълнени, а именно след открита и прозрачна процедура на конкурентен принцип.

В този контекст днес Министерският съвет е взел решение проектът да се върне за възлагане в МВР - отговорното ведомство по него, което в изключително ускорен срок да проведе прозрачна, открита процедура, която отговаря на европейските изисквания и стандарти, това съобщи вицепремиерът Пеканов.

Служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев пък, въпреки резервите си по отношение на тази система - била сравнително остаряла и не отговаряла докрай на съвременните изисквания - все пак се втурна да изпълнява разпорежданията на Брюксел. С доста оптимистичен тон той обясни, че благодарение на усилията на екип в МВР и на заместник-министър Моника Бийчър бързо са били идентифицирани проблемите при първата обществена поръчка и сега тези рискове били елиминирани. Сега на кандидат-изпълнителите на поръчката ще бъдат предложени такива условия, които щели да позволяват до тръжната процедура да стигнат възможно най-голям брой участници.

След направения компромис по този въпрос сега управляващите обещават да придвижат първото искане за плащане в края на този месец. Разбира се, това далеч не означава, че

парите към България ще потекат веднага,

тъй като от тук насетне ще започне да тече двумесечен срок, в който Европейската комисия разглежда това искане и да ни върне отговор. И ако той дай боже бъде положителен, страната ни може да получи първият транш в края на есента.

Стига еврокомисарите да потвърдят, че страната ни е изпълнила всички други условия, както твърди Пеканов (21 от 22 условия)...

Що се отнася до очакваните следващи траншове по Плана за възстановяване и устойчивост, там нещата далеч не са оптимистични. Нека не забравяме, че отишлото си скоропостижно Народно събрание не сколаса да приеме куп важни закони, които трябваше да гарантират парите от Европа.

Както съобщи  вицепремиерът Пеканов „има само един приет закон - за насърчаване на заетостта. Има три закона, които стигнаха в парламента, един мина на първо четене - промените в Търговския закон, които ще помогнат на стартъп фирмите. С други  думи, от задължителните за второто плащане по плана 22 законодателни инициативи, за последните няколко месеца през парламента е минал само един закон".

Тук е моментът да припомним, че устремените към поредните предсрочни избори партии, пропуснаха да свършат работата, заради която бяха изпратени в 47-ото Народно събрание: те хладнокръвно пуснаха покрай ушите си призивите на правителството да ускорят законодателна дейност, свързана с Плана за възстановяване и устойчивост, и оставиха Кирил Петков, Асен Василев и колегите им в Министерския съвет да се оправят сами.

Надеждите за разбирателство между партиите в бъдещото Народно събрание обаче също са с доста далечен хоризонт, което прави скорошното получаване на първите европейски милиарди доста съмнително.

Facebook logo
Бъдете с нас и във