Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Парите, които кабинетът раздава, идвали от борбата с корупцията

"Проведохме изключително тежка битка с контрабандата и делът за изминалата година на контрабандните цигари се е свил до 2,3%." Това премиерът Бойко Борисов на днешното извънредно правителствено заседание, позовавайки се на данните на "Инициативата срещу незаконната търговия", които въпреки пандемията са реализирали своето традиционно проучване за нивата на незаконна търговия с цигари.

Прочуването сочи, че за третото тримесечие на 2020 година делът на контрабандните цигари е 2,3%, а за четвъртото тримесечие - 2,5%. Обобщените резултати от всички проведени вълни на проучването през цялата изминала година показват, че средното ниво за 2020 година е 2,3%. Борисов поздрави служителите на МВР, митниците, НАП и прокуратурата за постигнатите резултати.

Премиерът напомни, че в началото на първия му мандат като министър-председател делът на контрабандните цигари е бил над 34% от пазара. "Всички тези пари са отивали в тези, които най-много говорят в момента. Сега влизат в бюджета и затова можем да осигурим средства за хората на първа линия в борбата срещу COVID-19, за безплатни лекарства и за безплатно ваксиниране, струващо десетки милиони", посочи министър-председателят.

Борисов не пропусна за пореден път да изтъкне, че в пандемията правителството е осигурило финансова подкрепа за всички български пенсионери, подпомогнати били болниците, същевременно кабинетът последователно изпълнявал и ангажиментите си за увеличаване на доходите. "От битката с контрабандата и корупцията идват тези пари", изтъкна министър-председателят. "Преди четири години, при служебното правителство, само за около месец със 100 млн. лв. държавата беше ощетена чрез скока на контрабандата", подчерта премиерът.

Facebook logo
Бъдете с нас и във