Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Пари за смет

Фирмите и юридическите лица в София могат да подават заявления и декларации за определяне размера на такса "битови отпадъци" още две седмици за 2022 година според генерираното количество смет. До момента в Дирекция "Икономика и търговска дейност" на Столична община са подадени само 2827 декларации и 1059 молби. Очакванията на общината са до края на месеца да бъдат внесени 5000 декларации и 2500 молби.

Служителите на дирекцията ще работят с удължено работно време, увери зам.-кметът Дончо Барбалов пред БНР.  Той изтъкна, че такса "Смет" в София запазва своя размер. "Същият остава за граждани, същият остава и за бизнеса. И да призова бизнеса, че до края на месец ноември изтича срокът за подаване на декларации за тези от тях, които биха искали да заплащат на база количество генериран отпадък или да сключат директни договори с фирми", каза Барбалов. По думите му всяка година хиляди бизнеси се възползват от тази възможност, дадена от общината. Нека да не изпускат срока 30 ноември за подаване на документите, настоя той.

Също до 30 ноември собствениците на жилищни имоти трябва да внесат последната си вноска на такса битови отпадъци. След това ще започне начисляване на лихви.

Битови отпадъци за 2022 г. според генерираното количество отпадъци

От 1 октомври, фирми и юридически лица могат да подават заявления и декларации за определяне размера на такса за битови отпадъци за 2022 г. според генерираното количество отпадъци. Общо 7500 компании използваха тази възможност през миналата година и подадоха  заявления за допускане на пряко договаряне за услугата по сметосъбиране и сметоизвозване в дирекция "Икономика и търговска дейност", съобщават от Столична община.

Крайният срок за приемане на тези документи изтича на 30 ноември тази година. Те могат да бъдат изпратени и чрез лицензираните пощенски оператори, на адрес: София, ул. „Оборище” № 44 – Дирекция „Икономика и търговска дейност”. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във