Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Пари за осъвременяване на пенсиите има, твърди Иван Нейков

Иван Нейков

Основната пенсия от НОИ да се намалява с около 9%, а не с първоначално зададените 20% заради втората пенсия. Това предвижда проектът за промени в Наредбата за пенсиите, който е представен за обществено обсъждане.

Иван Нейков, директор на Балканския институт за социална политика и бивш социален министър, коментира пред БНР, че осъвременяването на пенсиите с премахването на ножицата между стари и нови пенсии трябва да бъде направено.

„Тезата „няма пари“ просто не е вярна. Как намерихме 1 милиард за по 50 лева, които абсолютно безпринципно раздавахме на калпак? Могат да се намерят за осъвременяване на старите пенсии.“

Като цяло информираността ни за пенсиите и пенсионното осигуряване се появява, като останат 5-10 години до пенсиониране, обобщи Иван Нейков

От момента, в който действа вторият стълб и започнаха работа капиталовите фондове, започна и намаляването на вноската в първия стълб на родените след 31 декември 1959 г. Тази част се прехвърли като вноска във втория стълб, поясни Иван Нейков откъде идва необходимостта от намаляването.

Според Нейков от неразумни действия са били нанесени щети на осигурителната система през годините.

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във