Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Пари за IT системи - бол, видим резултат липсва

На фона на хакерската атака  преди седмица, обществените поръчки за отдавна превърналото се в мираж електронно управление не спират.

Министерства, комисии, агенции не престават да търсят  изпълнители за всякакви "компоненти" за бъдещата електронизация на ведомствата. Повечето от тях са  за  доставка на компютри и софтуерни продукти, за писане на програми, за анализ на данни, за системна поддръжка и надграждане, за консултантски услуги и т.н. и т.н .

Държавата продължава да харчи със завидна скорост пари „за подобряване“ на  IT системите си, които в повечето случаи са твърде  скъпи.

Само от началото на годината са обявени и се изпълняват  повече от 100 обществени поръчки в тази сфера, а  харчовете  са за десетки и стотици милиони.

Инвестициите, направени от българската държава в тази насока отдавна са надхвърлили няколко милиарда лева .

Само през миналата година  в бюджета са били планирани 133 млн. лева за е-управление , от които  са били усвоени 113 млн. лева. Това става ясно от официалната информация, която предоставя  Държавната агенция за електронно управление.

В бездънния съд чрез който се  поддържа  „летящата“ тенденция  на  харчовете за електронно управление  освен нашите пари, подобаващо  място заемат и  средствата от европейските фондове. Само за миналата година са били договорени и изпълнявани проекти с финансиране от Европейския съюз  за над 120 млн. лева. Но само пет млн. лева от тях   са били отредени за дейности свързани с  парещата тема от последните дни - киберзащитата. Това стана ясно от признанието ( тези  дни) на   вицепремиера, който отговаря за тези дейности -  Томислав Дончев.

Темата за  харчовете за милиони за нещо, което не се вижда, е повдигана не един и два пъти. Тук е моментът да припомним, че още през март парламентът  задължи Дончев до края на въпросния месец  да представи доклад за състоянието на разработените компоненти на електронното управление, в който на практика  правителството  трябваше  да даде обяснение за какво са отишли  милионите, отпуснати за създаването на електронно правителство и защо все още ги няма обещаваните от години „видими резултати“.

Още преди две години (през 2017-а) стана ясно, че  българската държава е похарчила близо два  милиарда лева след приемането на Стратегията за електронно правителство през 2002- а, която беше актуализирана през 2003- а и 2006-а, докато  в  края на  2010- а тя  беше заменена с нова -   Обща  стратегия за електронно управление.

Простата сметка показва, че за бъдещото електронно правителство   държавата е харчила средно по 150 млн.лв. годишно,  без от това да последва особен резултат. 

По това време излязоха и анализи на специалисти, които направиха  сравнение между състоянието на нещата у нас и в Естония (която отдавна я използват като  пример за ефективно  е-управление), а харчовети й  не надвишаваха 50 милиона лева. Тази информация беше посочена  в сравнителен анализ на Българската стопанска камара , озаглавен "Стига вече!".

Това „стига“, обаче  явно не стигна  до ушите, които трябваше да го чуят.

Facebook logo
Бъдете с нас и във