Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Паргов ядоса Фандъкова

Изказването на председателя на групата на социалистите в Столичния общински съвет Калоян Паргов, че Европейската комисия е спряла проекта на Столична община за финансиране на строежа на завод за изгаряне на RDF, ядоса кмета Йорданка Фандъкова.

По този повод от прес-службата на общината изпратиха съобщение, в което се казва:

„Проектът за изграждане на инсталация за производство на енергия от РДФ-гориво на Столична община е в процес на оценка от Европейската комисия. Не отговарят на истината твърденията, разпространени  от БСП-София, че проектът е спрян, както и че е объркана „пътеката за кандидатстване за финансиране“.

За проекта е изготвен доклад за съответствие от „Джаспърс“ (механизъм за техническа помощ на ЕК, ЕИБ и ЕБВР), който потвърждава, че той отговаря на изискванията на Оперативна програма „Околна среда“.

Проектът беше одобрен на национално ниво през есента на миналата година и изпратен за последваща оценка от Европейската комисия. Пътеката на кандидатстване следва стриктно регламента за т.нар. „големи проекти“. Процесът на оценка продължава. На този етап е поискана допълнителна информация във връзка с режима на държавните помощи. Срокът за възстановяване на разходи по оперативните програми от настоящия програмен период е декември 2023 година.“

Facebook logo
Бъдете с нас и във