Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

Парашутисти кацнаха в АЕЦ-а

За понятието шуробаджанащина в дебелите речници е записано: Назначаване на доходоносни длъжности на лица, които са в близки роднински или приятелски връзки с назначаващия или други членове на неговото семейство, без оглед на техните качества за дадената длъжност. Връзкарски назначения по роднинска линия. Усещането е такова, че тази практика винаги е била част и никога не е напускала българската действителност. От древността до ден днешен, макар всички политически сили преди да се докопат до кокала твърдо се обявяват против роднинските и приятелските назначения. По-стряскащо обаче е, когато парашутисти се спускат в ключови за националната сигурност предприятия, каквото например е АЕЦ Козлодуй.


За има няма и половин година министърът на икономиката и енергетиката Делян Добрев настани в централата хора, които нямат необходимата квалификация да работят там. Още при назначаването на Валентин Николов за изпълнителен директор в.БАНКЕРЪ изрази опасенията си, че Козлодуй за пръв път се оглавява от откровено политическа фигура, която определено не е в час с дейността на първа атомна. Но се оказа, че с това спорните назначения съвсем не се изчерпват. Председател на съвета на директорите на дружеството например е


28-годишната Марина Армутлиева

nbsp;


Справка в информационната система Дакси показва, че младата дама влиза и в борда на директорите на Мини Марица-изток, както и в надзорния съвет на Хидроенергийна компания Горна Арда. А от визитката й, публикувана на интернет страницата на енергийното ведомство, става ясно, че тя няма нищо общо с енергетиката. Родена е на 21 август 1984-а, през 2009 г. се дипломира като бакалавър в Нов български университет, специалност Екология и опазване на околната среда, и от 2011-а е магистър по същата специалност от Минногеоложкия университет.


От справката се разбира също така, че Армутлиева е работила в няколко компании като консултант и експерт в областта на околната среда и на системи за управление (ISO), но имената им не са посочени. След това се ориентира към държавния сектор - в екоминистерството е експерт по качество на горивата и транспорта. После, от 1 юли 2011-а до 25 март 2012 г., е съветник в политическия кабинет на министъра на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков, а от 26 март 2012-а е началник на политическия кабинет на министър Делян Добрев.


Шефът на борда на директорите на АЕЦ Козлодуй е специалист по царския орел в България - на 28 години, възмути се преди месец в ефира на БНТ Румен Овчаров. Депутатът от БСП явно визираше дългата пет страници курсова работа на Армутлиева в Нов български университет, посветена на свещената в миналото птица, и думите му предизвикаха гневна реакция от страна на иначе сдържания министър Добрев.


На въпроса ни как се е стигнало до това назначение от икономическото ведомство заявиха: Основната задача на Марина Армутлиева като председател на съвета на директорите на АЕЦ Козлодуйне е свързана с текущото управление на дружеството, а с контрола при възлагането и изпълнението на обществените поръчки в компанията. Самата Армутлиева пък каза, че не получава никакви възнаграждения за работата си в бордовете на енергийните дружества.


И все пак, как млада еколожка може да влезе така бързо в управлението на редица ключови енергийни предприятия? Отговорът по всяка вероятност е в


хасковската връзка

Армутлиева е дъщеря на кмета на община Маджарово инж. Милко Армутлиев, който също е завършил Минногеоложкия институт. През 2007-а той е избран за градоначалник като кандидат на Земеделския народен съюз, побеждавайки опонента си от ГЕРБ, а на местните избори през 2011-а се явява като независим и печели още на първия тур.


Колкото до Делян Добрев, той е роден в Хасково и влезе като депутат в 41-ото Народно събрание именно от този регион. Според източници на БАНКЕРЪ, въпреки че не са от една и съща политическа сила, сегашният министър на икономиката и кметът на Маджарово са в много добри отношения. В местните медии може да се прочете, че като народен представител Добрев е бил гост на коктейлите, организирани от Милко Армутлиев покрай чествания, свързани с тракийските бежанци от Беломорска Тракия.


За в.БАНКЕРЪ Делян Добрев отбеляза: Познаваме се от времето, в което нито той, нито аз сме заемали публични длъжности. Но, изглежда, това познанство е хванало здрави корени. Интересна подробност е, че хасковската фирма Визьор ООД, която е собственост на родителите на Делян Добрев - Златка и Александър Добреви, е сред четирите дружества, които през 2008 г. печелят поръчката за реконструкция на СОУ Димитър Маджаров, обявена от община Маджарово. Договорът е за близо 796 хил. лв., като средствата са осигурени по оперативната програма Регионално развитие. През 2010-а проектът е бил определен като високорисков от ръководството на програмата, но в крайна сметка е завършен и разплатен докрай.


Да, има договор, но не за реконструкция на СОУ Димитър Маджаров. Контрактът е с предмет на дейност - строителен надзор. За информацията, засягаща изпълнението на проекта, трябва да се обърнете към възложителя -община Маджарово. Фирма Визьор' е създадена през 2007 г. и към момента тя е действаща, коментира Добрев.

nbsp;


Друга спорна фигура

nbsp;


в ръководството на АЕЦ Козлодуй е назначеният през юни за главен административен секретар Калин Стануков. Бившият заместник-кмет на район Студентски по времето на СДС е завършил хидравлична и пневматична техника, което също няма нищо общо с атомната енергетика. Любопитното е, че през 2006-а, когато Бойко Борисов все още бе кмет на София, Стануков бе наложен от общинските съветници за шеф на столичното ВиК-дружество за сметка на кандидата на Генерала. И както вече писаха медиите, броени дни след назначаването му той подписва граждански договор за 3000 лв. с 21-годишната Мелина Нинова. На нея е поверено да консултира ръководството във връзка с имиджа на дружеството и въз основа на проучвания да прави контент-анализи на публикации в пресата.


Немалко въпросителни има и около изпълнителния директор на проектната компания за изграждането на 7-ми блок на АЕЦ Козлодуй Любен Маринов.


Официални сведения за Маринов

nbsp;


почти липсват. При представянето му бе съобщено единствено, че е бил експерт в Министерството на икономиката, енергетиката и туризма. Малко повече информация има в профила му във Facebook- от Пловдив е, учил е в местния университет Паисий Хилендарски, но не се посочва в каква специалност. Коментарите в интернет форумите са, че Маринов е историк. А иначе справка в информационната система Дакси показва, че през юли 2007-а е регистрирал фирмата Маринов сервиз. Тя е с предмет на дейност: ремонт и диагностика на автомобили и кари, проектиране, изработка и монтаж на алуминиева и PVC дограма, други хидро - и топлоизолации и т.н. Според регистрите в момента Маринов няма участие в компанията и тя се управлява от Василка Любенова Маринова.


Реално единственият член на съвета на директорите на АЕЦ Козлодуй, който има опит в ядрената енергетика, е евродепутатът Владимир Уручев. Самият той обаче през голямата част от времето е в Брюксел.


Такива са фактите, а оттам нататък всеки сам може да си направи изводите доколко подобен ръководен екип е от полза на централата. В интерес на истината, това ще се разбере много скоро - все пак предстоят ключови проекти като удължаването на срока на експлоатация на 5-и и 6-и реактор и изграждането на нов 7-ми блок в Козлодуй. Все неща, с които не е хубаво да се експериментира. Във всеки случай, навсякъде по света, когато става въпрос за ядрена енергетика, се залага на изпитани професионалисти, а не на политически креатури и симпатизанти.


nbsp;


nbsp;


nbsp;


Придобивки


*В декларацията си пред Сметната палата, подадена през пролетта на тази година, изпълнителният директор на АЕЦ Козлодуй Валентин Николов е обявил два апартамента в София, с площ от 90 кв. м и 38 кв. м, които са придобити съответно през 1998-а и 1995 г. и се водят на името на Галина Кирилова Николова. Единият е купен срещу 17 600 лв., а другият е дарение. Николов е декларирал и запазено право на ползване върху апартамент с гараж с площ от 90 кв. м отново в столицата.


В Поморие притежава двор с етаж от къща, офис и магазин с обща разгъната застроена площ от 114 кв. м, които са придобити през 1997-а. Притежава и парцел от 1 декар в с. Равнище, община Правец.


Николови са фенове на марката Тойота. През 2009-а Валентин Николов си е купил Авенсис срещу 24 хил. лв., а година по-рано Галина Николова се е сдобила с джип Рав4 срещу 11 хил. лева.


Изпълнителният директор на Козлодуй е декларирал и два влога - за 6 хил. лв. и 4700 евро, семейството има два кредита към банки за общо 100 хил. лв. и две кредитни карти, всяка с лимит по 20 хил. лева. Галина Николова пък притежава 100% от Шамс 2005 ЕООД, която е с предмет на дейност търговия на дребно.


*От декларацията на председателя на съвета на директорите на АЕЦ Козлодуй и началник на политическия кабинет на министъра на икономиката, енергетиката и туризма Марина Армутлиева става ясно, че през 2011-а тя е придобила апартамент от 68 кв. м в столичния квартал Овча купел -1срещу близо 89 хил. лева. Младата дама има ауди, купено през 2008 г. за 15 хил. лева. За същата сума има и потребителски кредит към наша банка. На влог в банка има 8 хил. лева.


Facebook logo
Бъдете с нас и във