Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Паралелният внос на лекарства удря монополите

S 250 f2833ea5 2a95 44a8 a2ba 8641ed2fce58
S 250 723f2682 decf 4a37 a680 a0eb48869975

Паралелният внос на лекарствени продукти е възможност за конкуренция на пазара на монополните продукти, заяви Гергана Андре от Българската асоциация за развитие на паралелната търговия с лекарства по време на семинар, посветен на регулацията на търговията с лекарства в Европейския съюз и оценката на здравните технологии, организирано от Българската асоциация за лекарствена информация /БАЛИ/ с подкрепата на Медицински университет - София.

В различните страни лекарствата са регистрирани с различни цени. В България често са най-ниските. Паралелният внос /вътрешнообщностна доставка на територията на ЕС и Европейското икономическо пространство на оригинален продукт/ позволява едно лекарство да се внесе в България на по-ниската цена и да се изнесе в друга страна на по-висока цена.

Експертът обясни, че паралелният внос се практикува в Европа от 40 години, а нашият опит не е дълъг. Въпреки това България напредва, защото сме втората страна след Германия, която има Асоциация за верификация на лекарствата.

Гергана Андре вижда предимно ползи в паралелната търговия с лекарствени продукти. Според нея тя носи директни ползи на населението – по-ниски цени на един и същ продукт. Печелят и публичните фондове, освен това се дава възможност за внос при недостиг на даден продукт.

У нас са издадени 34 национални лицензи за паралелен внос, като първите са от 2011 г.

Според данни на IMS размерът на паралелният износ лекарства от България през 2012 г. възлиза на 85 млн. лв., а целият пазар на лекарства у нас възлиза на около 1.5 млрд. лева по цени на производител.

Експертът смята, че паралелният износ, се насърчава от европейското законодателство, защото в резултат всички граждани и здравни каси ще разполагат с повече и по-евтини лекарства. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във