Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

ПАРАГРАФ 22 СРЕЩУ ПЕРАЧИТЕ НА ПАРИ

Бюрото за финансово разузнаване предизборно затегна примката около дребния бизнес. Според новите указания търговците на алкохол и цигари имат още две седмици на разположение, за да въведат вътрешни правила за разкриване на съмнителните сделки. След 15 юни те ще трябва да докладват за мафиотите и перачите на пари, посетили техните магазини и складове. От собствениците на квартални лавки се очаква да следят отблизо доставчиците си, да упражняват контрол върху тях. Иначе ще им отнемат лиценза за продажби. Но пък ако го правят, ще ги отрежат доставчиците. Нещо като Хелъровия Параграф 22.
Според 25 критерия, изготвени от финансовите спецове на бюрото, ще се засичат далавераджиите. Новото четиво ще трябва да стане настолно за всеки уважаващ себе си бизнесмен, докато почне да го рецитира и насън, смятат държавните чиновници. Не е съвсем ясно как ще се прилагат от търговците 25-те заповеди. Например тази: ако някой направи в магазина ви сметка за над 30 000 лв. и плати кеш, веднага ни се обадете - разпореждат от БФР. Е, на бас, че всеки търговец веднага ще получи временна амнезия, ако пред него се изправи клиент, готов да брои сума, надхвърляща месечния му оборот. За съмнителни са обявени и хората, които плащат за големи покупки в дребни банкноти и монети или искат по няколко фактури за една и съща сума. Добре де, ама да се плаща в дребни номинали не е престъпление. Нито грях.
Новите добри намерения на ведомствените разузнавачи едва ли ще спомогнат за озаптяването на перачите на пари, но със сигурност ще съсипят нервите на хората от дребния бизнес. Съмнително е и доколко ефективни ще бъдат приетите мерки и срещу изпирането на пари от едрите мафиоти. За тях работят мастити счетоводители и юристи, които заработват добри хонорари от недомислиците на българските законотворци. Възможният краен резултат е част от дребните търговци да отпаднат от апетитния пазар с цигари и алкохол. А най-вероятният - просто пак нищо да не стане.

Facebook logo
Бъдете с нас и във