Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Пандемията сви стокообмена между България и Испания наполовина

Нов посланик има България в Кралство Испания. Алексей Андреев вече е връчил акредитивните си писма на крал Фелипе VI на официална церемония в кралския дворец в Мадрид. Посланик Андреев е изразил благодарност за оказаната през годините подкрепа за успешната социална интеграция на многобройната българска общност чрез подпомагане дейността на 52 български неделни училища и близо 50 асоциации на българските граждани в Испания. По данни на Министерството на заетостта и социалната сигурност българската общност в иберийската страна наброява 197 000 души.

В разговора са били очертани и възможностите в търговско-инвестиционната сфера и усилията за търсене на взаимна допълняемост на икономиките на двете страни.

Испания е един от основните ни търговски партньори в Европа. Стокообменът продължава да расте, като през 2011 г. премина границата от един милиард евро, а преди четири години бе премината и границата от два милиарда евро. През 2019-а фирмите от двете страни са си обменили стоки на стойност 2.08 млрд. евро, съобщават от Министерството на икономиката. Търговското салдо в последните десет години обаче е отрицателно за нашата страна. Тогава Испания заемаше девето място по отношение на общия ни износ и осмо място при вноса.

Пандемичната 2020 година силно промени търговските ни отношения. В периода между януари и декември стокообменът между България и Испания се сви до 1.25 млрд. евро, отбелязва спад от 60.29 процента. Износът за Испания е намалял с 17.7% и е в размер на 669 млн. евро, като заема дял от 2.4% от общия износ на България. Вносът е намалял с 53.9% до 585 млн. евро и е с дял от 1.9 на сто. Слабият импорт е причината за първи път търговското салдо да е положително (164.2 млн. евро). Испания влошава и позициите си в търговията с България като заема 11-то място по отношение на експорта и 15-то място при импорта.

Испания обаче е сред първите десет по големина страни инвеститори в България. По данни на БНБ преките чуждестранни инвестиции от иберийската страна у нас към края на септември миналата година са в размер на 1.16 млрд. евро. През първото тримесечие на 2020 г. потокът на вложенията от Испания в България е 2.9 млн. евро, през второто 1.6 млн. евро, а през третото 5.7 млн. евро.

Зад тези числа стоят десетки испанските фирми, които имат бизнес у нас. Сред тях трябва да отбележим "Керос България" АД - производство и търговия с керамични изделия, "Рока България" - производство на санитарна керамика, "Берг Монтана Фитинг" - производител на металургични изделия, и други. Дузина са проектите, които са подкрепени и от българската държава със сертификат по Закона за насърчаване на инвестициите.

Сътрудничеството на България с Кралство Испания в областта на туризма е от особено значение поради факта, че туризмът е един от най-важните отрасли в испанската икономика и има огромен дял във формирането на БВП на страната. Пандемията силно ограничи възможностите за пътувания, а пътешествениците ще бъдат ограничени и през тази година да посещават туристически дестинации и в двете страни. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във