Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Пандемията "произвеждала" по един милиардер на всеки 30 часа

Пандемията от COVID-19 е "произвеждала" по един милиардер на всеки 30 часа. Това сочат изчисленията на Oxfam - британска организация с нестопанска цел, която е събрала информация от Световната банка и от Forbes. По-конкретно според доклада на Oxfam - общо 573 души са били признати за милиардери в периода от март 2020 г. до март 2022 година.

През тези над 24 месеца централните банки инжектирали трилиони долари в световната икономика, се посочва в доклада.

Парите, инжектирани в икономиката, довели до покачване на цените на активите. Така 10-те най-богати мъже в списъка на милиардерите на Forbes удвоили богатството си от 700 милиарда долара на 1.5 трилиона долара и то само между март 2020 г. и ноември 2021 г., изчисляват от Oxfam. В класацията си за милиардерите по света за 2022 г. Forbes установява, че Китай е първенец - той може да се похвали с 62-ма нови милиардери, включително един от тях е Крис Сю - основателят на онлайн модния гигант Shein.
На второ място са САЩ, които са "произвели" нови 50 милиардери, сред които Гари Уанг, съосновател на борсата за криптовалути FTX, както и трима членове на фамилията Каргил, които са собственици на базираната в Минесота селскостопанска компания Cargill Inc. По данни на Bloomberg през септември 2021 г. семейство Каргил е увеличило общото си състояние на 51 милиарда долара.

В същото време според последни изчисления на Oxfam през 2022 г. на всеки 33 часа по един милион души ще изпадат в крайна бедност. Само през януари 2021 г. 8.1 милиона американци са изпаднали в бедност, сочат проучвания на икономисти от Чикагския университет и от Университета "Нотр Дам". Според изчисленията на Oxfam до края на 2022 г. още 263 милиона души ще изпаднат в крайна бедност заради инфлацията и нарастващите цени на основни стоки като брашното, горивото и електричеството.

За да се преодолее това неравенство от Oxfam препоръчват да се въведе постоянен данък върху богатството, който годишно да бъде 2% за милионерите и 5% - за милиардерите. 

Този данък върху богатството може да генерира годишно по 2.52 трилиона долара и така да помогне на 2.3 милиарда души да се разделят с бедността, изчисляват от Oxfam.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във