Банкеръ Daily

Управление и бизнес

"Панасоник" бяга от Острова заради Брексит

Японският технологичен гигант "Панасоник" ще премести централата си в Европа от Великобритания в Амстердам през октомври заради наближаващия Брексит съобщават британските медии.

Целта е да се избегнат потенциални данъчни проблеми, свързани с решението на Обединеното кралство да излезе от Европейския съюз, посочи изпълнителният директор на "Панасоник" за Европа Лоран Абади.

С приближаването на март 2019 г., когато е официалната дата за Брексит, редица мултинационални компании заявиха, че планират да преместят работни места от Великобритания.

Няколко японски финансови компании заявиха, че възнамеряват да преместят от Лондон централите си в ЕС.

Решението на "Панасоник" е провокирано от опасения, че Япония би могла да започне да разглежда Великобритания като данъчен рай, ако тя намали корпоративния данък, за да привлича компании, посочи Лоран Абади. Ако "Панасоник" започне да плаща по-малко данъци в Обединеното кралство, това може да доведе до това да плаща по-големи данъци в Япония.

Абади е коментирал пред японско издание, че "Панасоник" са обмисляли изтеглянето си в продължение на 15 месеца заради опасения, свързани с Брексит, като достъп до свободно движение на стоки и хора.

През 2016 г. британското правителство обеща да намали корпоративния данък, за да насърчи бизнеса да продължи да инвестира в Обединеното кралство след референдума за Брекзит.

Япония е един от най-големите инвеститори във Великобритания, където повече от 800 японски компании са наели над 100 хил. души.

Facebook logo
Бъдете с нас и във