Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Panasonic плаща на САЩ над 280 млн. долара заради обвинения в корупция

Японската компания Panasonic се е съгласила да плати над 280 млн. долара заради обвиненията в корупция, отправени от американските власти, съобщава BBC.

Белият дом твърди, че цял отдел на компанията е наемал консултанти за "съмнителни цели". Имало и скрити плащания към контрагенти по продажбите на електроника в Китай. Според американската администрация по този начин Panasonic е нарушила Закона за чуждестранните корупционни практики.

Компанията е отказала да коментира случая. 

Властите посочват, че въпросните плащания са били извършени от дъщерното дружество на Panasonic Avionics Corp, регистрирано в САЩ, в периода 2007-2016 година. 

В други случаи Panasonic е установявала, че агенти по продажбите в Китай и на други места в Азия не са имали нужните сертификати, но все пак "тайно" ги е наемала като подизпълнители.

Установено е още, че Panasonic е завишила приходите си през едно от тримесечията на 2012 година, като е записала с грешна дата споразумение с авиолиния.

Глобата е разделена на две - 143 млн. долара ще бъдат платени на Американската комисия за ценни книжа, а 137.4 млн. долара ще послужат за разрешаването на спора с американското министерство на правосъдието.

Facebook logo
Бъдете с нас и във