Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Панайотов за кораба Vera Su: Няма пробив в националната сигурност

Няма пробив в националната сигурност. Не можем да торпилираме търговски кораб, който се е отклонил за 10 минути от курса си. Това заяви пред репортери служебният министър на отбраната Георги Панайотов във връзка със заседналия край Камен бряг кораб Vera Su.

"Бяхме на координационна среща при вътрешния министър Бойко Рашков. Армията е направила следното – преди два дни началникът на отбраната и зам.-командирът на Военновъздушните сили направиха облитане на кораба с хеликоптер. Целта беше да се вземе решение дали хеликоптери могат да са използвани за пренатоварване на азотния тор. Заключението е, че рискът за техниката и хората е толкова висок, че няма да се използва този вариант. Корабът се намира много близо до скали и при малко по-силен порив на вятъра хеликоптерът може да се блъсне в тях", обясни военният министър.

Панайотов уточни, че хеликоптер на Военноморските сили е в 30-минутна готовност да направи евакуация на екипажа на плавателния съд. "Работи се по няколко варианта за разтоварване на кораба. Единият е да се намери решение със собствени сили и средства на "Морска администрация" и Министерство на транспорта. Другият е да бъде поискано съдействие от специализирана фирма", каза още Панайотов.

"В никакъв случай не може да говори за пробив в националната сигурност. Отклонението на кораба е 10 минути. Той се е движил по търговски курс. В такава ситуация Военноморските сили нямат роля, тъй като това е търговски кораб. Да, отклонил се е от курса, но не можем да го торпилираме. Става въпроса за грешка на екипажа. Имало е действия на "Морска администрация", които не са били такива, каквито е трябвало", обясни министърът.

Facebook logo
Бъдете с нас и във