Банкеръ Daily

Управление и бизнес

"Пампорово" с ръст на туристите

Една от най-безснежните зими в Пампорово приключи с равносметка от 10 процента ръст на туристи според данни на "Пампорово" АД. Това е поредният успешен зимен сезон в Пампорово с ръст на туристи и позитивни оценки, коментира за БТА Мариан Беляков, изпълнителен директор на "Пампорово" АД.

Продължилият от началото на декември - до Великден ски сезон 2013-2014 показа, че разширяваната ежегодно система за изкуствен сняг се превръща в най-важната инвестиция за курорта, коментира Беляков. Според него събитията около кризата в Украйна също не успяха да повлияят на туристическия поток, като над една четвърт от чуждестранните зимни клиенти на планинската дестинация са руснаци и украинци.

Оптимистичните планове на дружеството за следващата зима са свързани с новата чартърна програма на най-големия британски туроператор ТУИ до Летище Пловдив.

По-осезаемо увеличение на туристическия поток се наблюдава от съседните държави - Турция, Гърция, Сърбия, Македония и Румъния. По негови данни на Беляков около една четвърт от чуждестранните туристи в курорта през тази зима са от балканските страни. Ръст от над 300 процента се отбелязва през последните 3 години при ваканционните групи от Турция, които пристигат не само през зимата, а все по-често и целогодишно.

Туристите от Турция са сред най-платежоспособните клиенти в курорта. Представители на средната класа и крупни бизнесмени от южната ни съседка предпочитат Пампорово за уроци по ски и зимна ваканция, обясняват ски учители. Отварянето на ГКПП-Маказа повлия положително и за увеличение на туристите от Гърция, отчитат от "Пампорово" АД.

Близо 50 на сто от организираните чуждестранни зимни туристи в Пампорово са групи от Великобритания и Ирландия. За следващия зимен сезон се очаква ръст по отношение на британския пазар, съдейки по възстановените чартърни полети от Острова до Летище Пловдив.

Събитията в Украйна не се отразиха на туристическия поток от Русия и Украйна, който през изминалия сезон заема дял от 26 процента от организираните чуждестранни туристи.

Данните от приключилия сезон потвърждават, че Пампорово остава предпочитана за българските туристи ски дестинация, смята Мариан Беляков. Удължаването на сезона през април заложи главно на българските скиори.

Facebook logo
Бъдете с нас и във