Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Пакетът "Мобилност" влиза в транспортната комисия на ЕП

Пакетът "Мобилност" ще бъде разгледан днес на заседание на Транспортната комисия на Европейския парламент. 

Миналата седмица председателят на инситуцията Антонио Таяни върна законопроекта в ресорната комисия за доразглеждане, часове преди протеста на българските превозвачи в Страсбург. Днес депутатите ще решат дали пакетът трябва да бъде гласуван сега или ще бъде отложен за следващия Европейски парламент. Опция, на която разчитат българските превозвачи.

Ако в комисията има консенсус по предложенията, то те могат да влязат за гласуване в пленарна зала на Европейския парламент в Брюксел в сесията 3-5 април. Последната сесия на този мандат на парламента е между 15 и 17 април в Страсбург, където пакет "Мобилност" също може да бъде гледан в дневния ред на депутатите. При успешно гласуване в зала на първо четене, то ще очертае становището на Европарламента при тристранните преговори – с председателството на Съвета на ЕС и с Европейската комисия. Едва след преговорите между трите институции може да се проведе гласуване на второ четене.

През януари Транспортната комисия подкрепи спорното предложение в пакета "Мобилност 1" камионите на превозвачите от международния транспорт да се завръщат по местата на тяхната регистрация на всеки три седмици. Останалите спорни предложения обаче - шофьорите на камиони да се завръщат у дома на всеки четири седмици за едноседмична почивка, както и да прекарват полагащата им се седмична почивка в хотел, не успяха да съберат мнозинство в комисията по транспорта на ЕП. 

Предложенията, част от обсъждания пакет закони "Мобилност 1", се разглеждат от източноевропейските фирми като дискриминационни, особено от по-периферните страни като България или Латвия. Ако бъдат приети, това ще доведе до по-високи разходи за фирмите и съответно ще намали тяхната конкурентноспособност. От бранша вече изчислиха, че предложените мерки по пакета "Мобилност 1" биха извадили всекидневно около 3 хил. български камиона от транспортния пазар.

Facebook logo
Бъдете с нас и във