Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Пакетът "Мобилност" се връща в начална фаза

Пакетът „Мобилност”, който предизвика притеснения и мащабни протести на българските превозвачи, се връща в начална фаза. Предложенията за промяна разделиха евродепутатите в Страсбург и те върнаха текстовете обратно в транспортната комисия, съобщи Нова телевизия.

Причината да се случи това е, че от една страна се търси да се постигне социална справедливост и равни условия за всички. От друга страна обаче, държавите с по-ниски доходи се опасяват, че техните превозвачи няма да са конкурентоспособни, ще се загубят работни места и браншът ще бъде сериозно застрашен.

„Тези нови правила разделиха Европа на Изток и Запад и на северни и южни страни. Засегнати са работещи, профсъюзи и национални интереси. Въпросът няма да намери бързо решение и ще отнеме време, тъй като темите са сложни и засягат много хора. Няма да стане скоро”, коментира зам.-председателят на Европейския парламент Давиде Сасуоли.

Поправките засягат сроковете за работа извън страната, местата за почивки и каботажа в други страни. Предложените текстове касаят гаранции за връщане у дома на шофьорите на 2-3 седмици и ограничен срок на каботажа. Амбицията на Брюксел е да изравни и заплащанията, но за за някои работодатели в страни с ниски доходи това е непосиилно.

 

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във