Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

ПАК ЩЕ ОЦЕНЯВАТ ДЗИ

Три от поканените четири одиторски компании са подали документи за участие в организирания от Агенцията за приватизация конкурс за избор на оценител на ДЗИ. Това са PriceWaterhouseCoopers, Deloitte Touche и KPMG. От участие се е отказала Ernst Young. В началото на следващата седмица се очаква приватизационното ведомство да обяви победителя, след което той ще има на разположение 25 дни, за да изготви нова оценка на държавния застраховател. Валидността на досегашната, направена от Deloitte Touche, бе до края на юли. Същата фирма от няколко години одитира ДЗИ, а освен това е и консултант на АП по все още откритата процедура за приватизация на застрахователната компания.
Според запознати, Deloitte Touche отново има най-големи шансове да спечели конкурса. Появиха се обаче и твърдения, че в приватизационното ведомство е обсъждан вариант оценката да бъде възложена не на една, а на две фирми, които да я извършат независимо една от друга.
От АП не са съвсем категорични дали след изготвянето на новата оценка ще продължат преговорите за продажба на застрахователя с единствения явил се кандидат-купувач - консорциумът между Ти Би Ай и РМД-то на ДЗИ, или ще обявят нова надпревара. При последните разговори консорциумът бе готов да плати 20.5 млн. щ. долара за 67% от ДЗИ, като старата оценка на цялата застрахователна компания бе 35 млн. щ. долара.
При изготвянето на новата оценка ще бъдат взети предвид финансовите резултати на ДЗИ за първите шест месеца на 2001 година. И тъй като те са повече от добри, специалистите очакват цената на застрахователя да скочи нагоре.

Facebook logo
Бъдете с нас и във