Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

Пак източват фонд Научни изследвания

Бившият директор на Фонд Научни изследвания проф. Емил Хорозов разкри преди около година пред в.БАНКЕРЪ злоупотреби за милиони в конкурсните сесии през 2008 и 2009-а. Старата песен се повтаря на нов глас с парите за наука и за тази година. С писмо до Комисията по образованието, науката и въпросите на децата, младежта и спорта, написано от доц. д-р Виктор Атанасов от Физическия факултет на СУ Св. Климент Охридски, учени искат преразглеждане на резултатите. От текста на депешата става ясно, че фирми, приближени до служители на Нов български университет, ще получат милиони от фонда. Класирани са 95 проекта от общо 1200 кандидатствали, които ще си разделят 14.8 млн. лева. Седемнадесет от печелившите на стойност към 5 млн. лв. са дадени на фондации и дружества, регистрирани в последния момент и без научен потенциал.


Някои от одобрените разработки са на хора, близки до назначения през март 2012 г. председател на фонда Рангел Гюров. Той взима докторската си титла от Университета по библиотекознание и информационни технологии (УниБИТ) с ректор проф. Стоян Денчев. Може би за благодарност вузът на Денчев печели четири проекта на обща стойност 960 000 лв., а професорът е класиран като ръководител на единия за 360 000 лева. Рецензентът на дисертацията на Гюров - проф. Божидар Божинов, също е възнаграден и ще изследва опазването на сгради и съоръжения при подземно транспортно строителство срещу 260 000 лева. Божинов кандидатства чрез фирмата си Грунд 1 ООД, занимаваща се с научните дейности - препродажба и продажба на стоки собствено производство, складови и превозни сделки, туристически и рекламни услуги.


Учените посочват като безпардонен конфликт на интереси два от класираните проекти. Единият е на стойност 198 000 лв. с ръководител гл. ас. д-р Ралица Берберова, близка съратничка на Гюров. Тя го наследява като директор на департамент Науки за земята и околната среда в НБУ. Вторият е ръководен от съавтор на Гюров - проф. Бойко Рангелов, и ще бъде финансиран с 480 000 лева. Изглежда, и в двата случая господин Гюров дава на себе си общо 678 000 лв., посочват учените.


Две от класираните дружества - Спейс рисърч и Булкюб (които вземат общо 480 000 лв.), са регистрирани в последния ден за подаване на предложения -16 юли.


nbsp;


ТПС: Рангел Гюров.


У: калоян gurov


nbsp;

Facebook logo
Бъдете с нас и във