Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

ПАДА АБСУРДНАТА ГЛОБА ЗА КАТАСТРОФА, ПРИЧИНЕНА ОТ ДУПКА

Един от най-спорните моменти в транспортното ни законодателство скоро ще отиде в историята. В сряда (3 май) КАТ представи предложенията си за изменение на Закона за движение по пътищата. Сред тях е и корекцията на чл. 20, който предвижда водач, катастрофирал заради дупка на пътя, да се глобява със 100 лева. Според новата редакция шофьорите ще са длъжни да се съобразяват само с предвидимите препятствия и при инцидент, причинен от ями по платното, няма да им се търси административна отговорност.
Това предложение най-вероятно ще мине без проблеми през парламента. Далеч повече полемики обаче ще предизвика текстът, с който пътните полицаи отново ще получат правото да събират пари на ръка за дребни нарушения. Мотивите на КАТ са, че по този начин ще се повиши събираемостта на глобите. За 2005-а държавата е прибрала от провинилите се водачи под 10 на сто от наложените санкции, а от началото на тази година процентът е още по-нисък. По сметки на пътната полиция несъбраните глоби възлизат на около 30 млн. лева.
Намеренията са занапред фишове до 50 лв. да могат да се плащат веднага, но при подписи и от двете страни. Предимството на този вариант е, че няма да се отнемат точки от контролния талон на съгрешилия шофьор. Ако той не е съгласен с наказанието, ще се минава по дългата процедура - издаване на акт и наказателно постановление. Съответно контролният талон ще остава в КАТ до плащането на паричната санкция, като срокът ще е един месец.
Такава е европейската практика, а и партньорската проверка в началото на годината доста критично погледна на факта, че не събираме парите от фишовете на място. Според тях това не е антикорупционно, както ние си мислим, а дори напротив, заяви началникът на КАТ Алекси Стратиев.
Всичко хубаво, но там, откъдето идват партньорските проверки, системата е малко по-различна. В Германия например нарушителите се заснемат с видеокамери, след което данните се изпращат в мястото, където са регистрирани. Властите уведомяват провинилия се шофьор и го приканват да си платят глобата. Ако откажат, се стига до съд. У нас фотокамери бяха инсталирани на част от ключовите кръстовища в София, но доколко са ефективни, ще се разбере в края на годината.
С промените в закона ще се увеличи още по-сериозно и размерът на санкциите за шофиране с превишена скорост. Водачите, които карат с повече от 50 км над допустимото в рамките на населеното място, ще отнасят глоба от 250 лв. и ще се прощават с книжката си за три месеца. За скорост от 26-30 км над разрешената наказанието ще е 100 лв. и отнемане на шофьорския лиценз за месец. Предпазните колани пък ще станат задължителни не само за водача, но за всички пътници в колата. При неспазването на това изискване шофьорът ще се глобява с 50 лева. Сред предложенията също така е децата под 12 години и по-ниски от 150 см да се возят в колите само ако се използват детски обезопасителни седалки.
Изглежда, че и пешеходците вече няма да са свещени крави, те също ще бъдат наказвани, ако с поведението си причинят инцидент или създадат предпоставки за такъв. За тях е подготвена санкция от 50 лв., ако не пресичат на зелено или на пешеходна пътека.

Facebook logo
Бъдете с нас и във