Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Овчаров: Как НЕК избира на кого да плаща?

Много е интересно по какви критерии сегашното ръководство на Националната електрическа компания (НЕК) избира на кого да плаща и на кого не - и би трябвало някоя от тези комисии, които толкова шумно проверяват и изнасят данни да информира обществото. Това заяви бившият енергиен министър Румен Овчаров пред БНР.

"Ако към средата на миналата година загубите на НЕК са били малко над 200 млн. лева, то сега към средата на тази година те отново са на същото равнище и след всички тези шумно декларирани мерки по оздравяването на НЕК, са движение в празно пространство", каза той.

Относно натискът върху възобновяемите енергийни източници (ВЕИ), Овчаров обясни, че са били предприети мерки, които касаят всички от тях, за да не се обясни кои от тях са незаконно въведени в експлоатация.

"Трябва да се види кои са с двойно гарантирани преференции и  кои са с неправилно определени инвестиционни разходи – имам предвид такива, които са ползвали фотоволтаични панели от Китай, а са ги декларирали като такива произведени в Германия, на двойно и тройно по-висока цена. Вместо да търсим тези, които реално са нарушили закона и реално печелят на гърба на държавата от фотоволтаични производства, ние наказваме всички – и честните производители, а на практика легитимираме нечестните", подчерта Овчаров.

Относно въпросът в Българския енергиен холдинг (БЕХ), бившият енергиен министър поясни, че за миналата година компанията е на загуба с 270 млн.лева, а задълженията й възлизат на 1.9млрд. лева.

"Сега ще я натоварим с нов заем от 1.3 млрд.лева – да кажем, че се намери такъв, които да даде парите, защото финансовите пазари са много стагнирани и всички търсят такива доходоносни финансови инструменти. С една значително по-висока доходност, която обаче ние отново ще плащаме, навярно ще дадем глътка въздух а енергийната система за този зимен период.

Въпросът не е в спасяването на тези две компании (НЕК и БЕХ), а в мерките, които държавата трябва да предприеме. Част от тях са в правилната посока, но те са изпълнени по начин, по който не дават необходимия резултат", подчерта Румен Овчаров.

Facebook logo
Бъдете с нас и във