Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Отвориха офертите за нови кораби за армията

В Министерството на отбраната бяха отворени офертите за доставка на нови патрулни кораби за военноморските ни сили. Три компании са подали документи - германската "Люрсен", италианската "Фикантиери" и българската "Делфин". Стойността на обявената поръчка е за 984 млн. лева.

След отваряне на офертите комисия, съставена от представители на министерствата и службите, ще изготви доклад с оценка и класиране, който трябва да мине и през МС за одобряване.

На 19 юли 2018 г. Народното събрание прие актуализирания проект за инвестиционен разход "Придобиване на многофункционален модулен патрулен кораб за Военноморските сили".

Целта на проекта е придобиването на два многофункционални модулни патрулни кораби, които притежават способности да участват в широк спектър от морски операции на НАТО и Европейския съюз. Те трябва да заменят част от наличните във ВМС кораби руско производство, които не подлежат на модернизация.

Максималната прогнозна стойност на актуализирания проект е 984 млн. лв. с ДДС. Разликата от 164 млн. лв., спрямо приетия през 2016 г. от Народното събрание проект за инвестиционен разход, е разпределена за плащане през 2025 г. и 2026 г.

Facebook logo
Бъдете с нас и във