Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Отворените граници привлякоха най-много гости от Румъния

Пандемията от коронавирус постави големи предизвикателства пред бизнеса и правителството точно преди началото на летния туристически сезон 2021.

"Мисията на Министерството на туризма в този служебен кабинет бе да възстанови жизнеспособността на туристическия сектор в България, който понесе големи щети и загуби в условията на извънредната епидемична обстановка." Това каза специално за вестник "БАНКЕРЪ" министър Стела Балтова. Сега, три месеца по-късно, се вижда, че ситуацията е овладяна. А числата показват, че повече от 2.5 млн. туристи са пътували до България от началото на летния сезон. За сравнение, Хърватия например, която се дава за пример, цитира числото 1 млн. туристи. Чуждестранните посетители у нас, по данни на ЕСТИ, се приближават към 900 хиляди. Основните дестинации у нас, към които се насочват гостите ни са били Несебър, Варна, София, СПА столицата ни Велинград и други. Най-много са туристите от Румъния, което е следствие от усилията ни да оставим границите със северната ни съседка отворени. Големи групи гости има и от Полша, Украйна, Чехия и Германия.

Въпреки постигнатото досега, нашата основна цел беше и си остава представянето на България пред света като сигурна и гостоприемна дестинация, подчертава министър Балкова. Акцентът обаче е да се запази здравето на гостите и на работещите в сектора в условията на световната пандемия от COVID-19.

Първа стъпка в подпомагането на сектора бе една конкретна инициатива, която още в началото на мандата даде знак, че туризмът е изведен като национален приоритет на служебния кабинет.

Още на 17 май бе създаден банер с активен линк „Туризъм в България“ на официалния сайт на Министерски съвет, който препраща всеки посетител на страницата на правителството към Националния туристически портал www.bulgariatravel.org. Този нов канал за комуникация фокусира вниманието, генерирайки много нови посещения, и увеличи прозрачността към Националния туристически портал, който представя не само възможностите за туризъм в България, но и актуалната информация, полезна за всички пътуващи, обяснява министър Балтова.

През почти цялото лято до момента целта на България бе да остане максимално дълго в зелената зона, успоредно с висока степен на ваксиниране, което да доведе до значително облекчение на пътуванията. Последното – степента на ваксиниране в България, не ни удовлетворява и не е достатъчно. Но разбираме че, това все пак е едно дълбоко лично решение, до което всеки трябва да стигне сам. Разбира се, тук е мястото и на  бизнеса в туризма, особено този на първа линия – да подходи отговорно и да превърне ваксинирането в своя политика, за да имаме и един по-предвидим и работещ зимен сезон.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във