Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Отварят частично заведенията с тераси и градини

Отварят заведенията с градини и тераси, персоналът с маски и на открито. Това ще стане възможно след като Районните здравни инспекции и Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ) минат на проверки и се уверят, че всички изисквания за безопасност са спазени.

Разстоянието между масите трябва да е не по-малко от 1.5 м, а на една маса могат да сядат до четирима души или членове на едно семейство.

Масите и столовете трябва да се дезинфекцират след всеки клиент, а персоналът е задължен да носи предпазни маски или защитни шлемове, дори и на открито.

В заведенията задължително трябва да има и диспенсъри с дезинфектанти, които да са достъпни за клиентите.

Нагласите в бранша обаче показват, че кръчми, кафенета и барове не искат да отварят врати за клиенти, въпреки отпадането на забраната

Повод за отказа да се отворят заведенията е протестен. Те искат 5% ДДС до края на 2021 г. и отлагане влизането в сила на Наредба 18 за касовите апарати. Влизането й в сила веднъж вече бе отложено с 6 месеца заради протестите на бранша

72,03% от запитаните заведения заявяват, че няма да отворят врати в знак на протест. 26,27 твърдят, че ще приемат условията и ще работят.

Исканията на брашна фигурират в законопроект, който преди дни беше внесен в парламента от ВМРО. Депутатите предлагат ДДС за ресторантьорски услуги да бъде намалено на 9% и да обхване и кетъринга, а за период от две години, или до края на 2021 г., ставката да бъде в размер на 5% с цел още по-бързо възстановяване на бранша и ограничаване на последиците от Covid-19.

Facebook logo
Бъдете с нас и във