Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

ОТВАРЯНЕТО НА СУХОДОЛ БИЛО НЕЗАКОННО

Половин година след като правителството откликна на искането на Столична община и одобри отварянето на сметището в кв. Суходол, Административният съд в София е на път да го затвори отново. В сряда (23 април) магистратите отмениха решението на Районната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ), с което тя позволи ползването на депото до 3 декември 2009 година. Делото бе образувано по жалба на сдружение Защита на здравето и живота на населението и околната среда.
Съдът е преценил, че решението на РИОСВ е издадено, без да се направи задължителната оценка за въздействието на околната среда, а тази от 1995 г. била невалидна поради изтеклия й срок. Магистратите смятат още, че за да работи сметището, не е достатъчно само разрешението по чл.37 от Закона за управление на отпадъците (което се дава от РИОСВ), а е необходимо издаването на комплексно разрешително. В изводите на съда е посочено също, че повторното отваряне на депото в кв. Суходол е в разрез с Националната програма за управление на дейностите по отпадъците. Според нея въпросното сметище не отговаря на европейските изисквания, поради което трябва да бъде закрито до 2008 година.
Междувременно столичният кмет Бойко Борисов заяви, че общината ще обжалва решението пред Върховния административен съд. Според него, отварянето на депото има подкрепата както на Министерството на околната среда и водите, така и на Европейската комисия.
Въпросът за транспортирането на балите, които сега се съхраняват на две площадки в София, към сметището край Пловдив в момента не се обсъжда, обясни още Борисов. По думите му проблемът със столичния боклук се раздухва изкуствено по политически причини.

Facebook logo
Бъдете с нас и във