Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

ОТВАРЯМЕ НЕБЕТО СИ ЗА ЕВРОСЪЮЗА

България официално се присъедини към общото европейско въздушно пространство. В петък (5 май) заместник-министърът на транспорта Красимира Мартинова, комисарят по транспортните въпроси в Европейската комисия Жак Баро и австрийският министър на транспорта, иновациите и технологиите Хуберт Горбах подписаха в Залцбург споразумението, с което страната ни поема ангажимента да синхронизира националното си законодателство в областта на въздушния транспорт с европейските норми.
С подписването на този документ се изменят досегашните двустранни спогодби със страните от Евросъюза. Той ще има решаваща роля за осигуряване на ефективно регионално сътрудничество в сектор с огромно икономическо значение и да продължи процеса на разширяване на Европейския съюз, заяви шефът на Главна дирекция Гражданска въздухоплавателна администрация Георги Стоянов.
Споразумението подписаха и ресорните министри на Босна и Херцеговина, Хърватия, Ислания, Македония, Норвегия, Сърбия и Черна гора, Румъния както и от представители на временната администрация на ООН в Косово. Единствено делегацията от Македония се въздържа да се присъедини към споразумението, тъй като в него е записана като Бивша Югославска Република Македония.
Създаването на общото европейско въздушно пространство ще даде нов тласък на икономическата и политическата интерация в Европа. То ще отвори нови перспективи пред авиоиндустрията и ще предостави по-богат избор на пътниците, заяви Жак Баро.
Населението на страните, влизащи в общото въздушно пространство, наброява 500 млн. души. От 2001 г. досега въздушният трафик между ЕС и държавите в Югоизточна Европа се е увеличил със 121 на сто. Очакванията са той да продължи да се увеличава с около 6% всяка година.

Facebook logo
Бъдете с нас и във