Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Отваря се вратичка за запазване на статуквото в КЗК

Юлия Ненкова

Ръководството на Комисията за защита на конкуренцията може да получи възможност за 14-годишен мандат, стана ясно от предложените промени в Закона за защита на конкуренцията, публикувани за обществено обсъждане. 

Измененията предвиждат мандатът на комисията да стане седемгодишен, вместо сегашните пет години. Но и да се даде възможност, каквато в момента няма, за преизбиране на състава за още седем години. Теоретично това означава, че сегашното ръководство начело с Юлия Ненкова може да се задържи начело на антимонополната комисия до 2030 година.

Ако не се стигне до приемането на тези промени, мандатът на сегашната комисия ще изтече през юни 2021 година.

Законопроектът ще увеличи и правомощията на КЗК. Например инструментариумът на антимонополистите ще бъде допълнен с правото за извършване на проверки на място в частни помещения, ако има основателно подозрение, че в тях се съхраняват служебни документи и комисията е получила съдебно разрешение за извършване на проверката. Като пример се дават домове на директори, управители и други членове на персонала на дружества.

Другата любопитна идея е КЗК да има възможност да "приоритизира своите производства".

"По този начин с мотивиран отказ ще може да бъде отказано образуване на производство в случаите, в които, макар да е постъпило редовно искане, същото попада извън 5 определени приоритети. Целта на допълненията е комисията да използва ефективно ресурсите си и да насочи усилията си към предотвратяването и прекратяването на антиконкурентни практики, които нарушават особено сериозно конкуренцията на националния и на общия пазар", предвижда законопроектът.

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във