Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Оттеглен е проектът за продажба на лекарства чрез вендинг машини

Фирмата, предложила да изпълни проекта за продажба на лекарства от вендинг машини, е оттеглила инвестиционното си намерение. Това съобщи здравният министър проф. Костадин Ангелов.

Пред bTV Ангелов обяви, че становището на ведомството му за вендинг машините за продажба на лекарства е било отчетено от правителството. Основните притеснения на експертите в Министерството на здравеопазването са, че такъв тип апарати може да има само тогава, когато се продават лекарства, които се отпускат без рецепта. При тях няма никакво притеснение за живота и здравето на хората.

Според министъра към момента продажбата на медикаменти от машини не може да бъде синхронизирана с нашето законодателство. 

"Министерският съвет отмени този проект, за да не остава в обществото усещане за някаква непрозрачност. Напротив, целият процес е прозрачен, съгласувателната процедура е прозрачна. Тя минава през всички институции, гледа се от експертите на министерството на здравеопазването детайлно. Единствената възможност, която ние даваме в нашето становище, е те да продават медикаменти, които се отпускат без рецепта. Такава практика в света съществува", допълни Ангелов.

Проектът на меморандума е одобрен от правителството миналата сряда. Инвестицията е на стойност 20 млн. лева. Намерението обаче предизвика остра реакция на фармацевти и пациентски организации.

Facebook logo
Бъдете с нас и във