Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

Отсвирват ли Пеевски с решението за "Емко"

Полуживото гражданско общество у нас сякаш започва да се отърсва от чувството за обреченост и през отиващата си седмица то даде признаци на живот. И това, след като се видя, че поредният опит за превземането на един частен бизнес няма да мине без екцеси и че работещите в "Емко" са готови да стигнат докрай, поставени в ситуацията, при която няма какво повече да губят.

В ролята на "спасителя"

отново влезе премиерът Борисов. Оказа се, че той съвсем не бил наясно с истинската ситуация около тази компания. Да се чуди човек къде са били съответните му сътрудници в последните два месеца...?!

Поставен пред  набиращите сила протести, премиерът "въздаде справедливост“ и прекрати тихата (и несъвсем) война, която близо три месеца държавата водеше с "Емко".

Под погледа на Борисов собственикът на компанията Емилиян Гебрев и икономическият министър Емил Караниколов се споразумяха да изпълнят всички искания на протестиращите пред Министерския съвет работници на предприятието. След като преди седмица (на 6 октомври) беше върнат лицензът на оръжейното дружество, във вторник (10 октомври) се стигна и до решението прекратените преди десетина дни три договора (за над 100 млн. долара) между "Кинтекс" и производителя на боеприпаси да бъдат върнати в предишния си режим на изпълнение.

Става дума за поръчката, която държавният оръжеен посредник прехвърли на ВМЗ - Сопот, с аргумента, че по този начин се вземат превантивни мерки за "спасяването на договора" с Индия, чието изпълнение било застрашено заради липсата на лиценз (по това време "Емко" беше с отнет лиценз) за търговска дейност на производителя.

Работата за възстановяване на контрактите в пълния им размер - чрез подписване на ново споразумение между "Кинтекс" и "Емко,  започна още на следващия, след като стана ясно, че икономическият министър и частното дружество вече ще работят в "синхрон" с изискванията, поставени от премиера.

За да няма повече недоразумения

около  това кой какво ще произвежда, Караниколов даде да се разбере, че произведената от ВМЗ - Сопот продукция също ще бъде изкупена от "Кинтекс". Нейната реализация нямало да бъде проблем, тъй като вече имало  интерес и към нея. Държавният търговец ще спечели от договореното, стана ясно на специалната пресконференция, в която участваха всички - и държавата, и частното дружество.

 "Освен че днес спечелиха работниците на "Емко", и "Кинтекс спечели немалък процент като печалба по договора, който има с "Емко", посочи Караниколов. По думите на премиера Бойко Борисов печалбата на държавната компания от сделката е "близо 6 милиона". Икономическият министър добави, че има интерес и за друг вид боеприпаси, така че съвсем скоро ВМЗ ще получи и допълнителни  договори. "Надявам се и за "Емко" да е така", каза Караниколов.

От думите на Борисов  стана ясно, че той очаква от икономическото министерство и от подопечната му "Кинтекс" оттук нататък да работят заедно както с държавните, така и с частните компании. И обобщи - в казуса с "Емко"  имало грешки  в действията и на двете дружества (държавното и частното), а също и на Министерството на икономиката. Но категорично отрече да е имало държавен натиск и още по-малко  рекет.

Собственикът на "Емко" Емилиян Гебрев не конкретизира параметрите на договорката си с управляващите. Той само  изрази съжаление, че работата се е проточила толкова дълго, защото се е обърнал "в последния момент към премиера". Гебрев обаче не скри задоволството си от факта, че държавата е застанала зад фирмата производител. Според думите му  по този начин работещите в предприятията му и самият той се чувствали силни "в борбата си на външния пазар".

Всички участници в тази история обаче бяха доста по-лаконични в коментарите си по  другия казус, който остана за решаване - собствеността върху  "Дунарит". Все пак

беше даден знак

че и по него се очаква скорошно развитие.

Както в. "БАНКЕРЪ“ отдавна писа, собственикът на "Емко" повече от година се опитва да придобие русенския производител чрез увеличение на капитала на дружеството. Това му желание беше препъвано много пъти както от КЗК, така и от прокуратурата, и от съда. Десетки дела и решения все пак доведоха фирмата на Гебрев до последния "рубеж" - Агецията по вписвания. Ако се съди по внесените документи, той скоро трябва да бъде преодолян, тъй като има неподлежащо на обжалване решение на Русенския окръжен съд от 19 юли, в което ясно е посочено, че промените в акционерното участие на "Дунарит" трябва да бъдат вписани. Това, разбира се, до този момент не е попречило на съдиите от агенцията да отказват вписването.

Последната жалба по този въпрос е от 23 август. В нея ясно  са описани нарушенията на закона, допуснати при  този отказ. Ако обаче се съди от съобщението от "Емко" , свързано с този казус, премиерът и подчинените му явно са поели ангажимент и в тази посока са обещали "да се действа по закон". Тук обаче резонно изниква въпросът, къде точно е бил заврян законът досега?!

И още едно също толкова важно питане -  дали непосредствено преди европредседателството на страната ни Борисов най-сетне се опитва да демонстрира това, за което от месеци говори - пълно дистанциране от Делян Пеевски?! И дали това е първата стъпка към „отсвирване“ на негубещия вълчия си апетит корпулентен бизнесмен с депутатски имунитет.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във