Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Отстъпка от 0.41 лв. от акциза за литър закупен газьол

Фермерите ще получат отстъпка от 0.41 лева от стойността на акциза за литър закупен газьол, използван за механизирани дейности в първичното селскостопанско производство през миналата година. Отстъпката, която ще получат стопаните е определена със заповед на министъра на земеделието Явор Гечев.

Годишният бюджет на схемата за държавна помощ е до 100 млн. лева. Това е поредна кампания, в която фермерите получават подпомагане по схемата за държавна помощ „Помощ под формата на отстъпка от стойността на акциза върху газьола, използван в първичното селскостопанско производство”.

Земеделските стопани ще получат през тази година до 100 млн. лева по схемата "Помощ под формата на отстъпка от стойността на акциза върху газьола, използван в първичното селскостопанско производство". Управителният съвет на Държавен фонд „Земеделие“ одобри указанията, по които ще се прилага схемата за кампания 2022.

Европейската комисия нотифицира удължаване срока на прилагане на помощта до 31 декември следващата година, като годишният бюджет по схемата е 100 млн. лева. Държавната помощ се предоставя на земеделски производители в секторите "Растениевъдство" и "Животновъдство" под формата на намалена акцизна ставка на газьола, използван за механизирани дейности в първичното селскостопанско производство.

Според Държавен фонд "Земеделие" интересът към държавната помощ за отстъпка от акциза за газьола е голям и нараства с всяка изминала година. За Кампания 2016 са били подпомогнати 6716 фермери, за Кампания 2017 финансиране са получили 8250 стопани, за Кампания 2018 те са били 9597, за Кампания 2019 подпомагане са получили 10 734 стопани, за Кампания 2020 са 11 634 земеделски производители, а за Кампания 2021 - 12 214 стопани.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във