Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

ОТСТРЕЛЪТ НА БОЛНИЦИТЕ ЗАПОЧНА

По ирония на съдбата здравният министър започна новата си кариера като разрушител - със закриването на една болница. Официалното изчистване на софийската Трета градска болница от правния мир стана първото конкретно дело на доц. Божидар Финков. Макар той да няма никакъв принос за това решение - столичните общинари, които са собственици на лечебницата, я прежалиха още през декември миналата година, когато гласуваха закриването й. Доц. Финков се записа с това дело и само защото предишният министерски седем месеца не си свърши работата, за да уреди юридически новия статут на болницата.
След това малко или много формално за министъра действие го чакат съвсем неформални решения. Досега от него не може да се чуе точна позиция какво въобще ще прави с болниците. Кои ще са следващите в отстрела например? Закриването на неефективните болници виси като проблем от години. Ще има ли обаче обществен дебат за нуждата от малките общински лечебници, където държавата и кметствата наливат пари, а хората предпочитат да се лекуват в по-добрата болница в областния град? Ще отговори ли най-накрая поне един здравен министър има ли наистина у нас излишни болници, легла и лекари. Да не говорим, че новите управляващи явно не са наясно какво да правят с областните болници след решението на Конституционния съд, който през май обяви, че преобразуването на ОРБ-тата в акционерни дружества с 51% държавно участие, е противоконституционно. Само че са длъжни да предприемат нещо.
Докато се натуткат, в бордовете на тези болници управляват хора, които вече нямат никаква връзка със здравеопазването, още по-малко могат да представляват държавата. Докато правителството реши как да развърже правния възел, докато депутатите гласуват нов закон, докато мине и съдебната регистрация на новите дружества, ще превали и Нова година. А за участие в борд се плаща - от бюджета на болниците, т.е. пак от джоба на българина, който все така чака по-добро лечение.

Facebook logo
Бъдете с нас и във