Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Отрязаха лентата на първите 11 км от разклонението на "Турски поток"

В присъствието на премиера Бойко Борисов и министър на енергетиката Теменужка Петкова държавната компания "Булгартрансгаз" откри разширението на "Балкански поток" в участъка от българо-турската граница до компресорната станция "Странджа". Трасето включва 11 км новоизграден газопровод.

В неделя за първи път бяха показани кадри от строителните дейности. Те са от откритата строителна площадка в района на Кнежа, Оряхово и Искър.

Премиерът Борисов похвали правителството, че строи дава възможност за България да възвърне мястото си като основен газоразпределителен център. "Именно затова ние подложихме на нашите партньори и в Сърбия, и в Унгария този поток да се нарича „Балкански поток“. Балканите са обединяващо име, газовият хъб се казва "Балкан“, а и така една от най-лошите черти на балканските държави да се съревновават коя е по-силна, по-голяма и накрая се сбият, Балканите ни обединяват, така че предлагам "Балкански поток“ е едно много добро име", посочи министър-председателят.

Той съобщи, че скоро ще покаже и как се строи интерконекторът с Гърция и добави, че България ще бъде с "две газови магистрали". По думите му българската икономика ще има възможност да си купи най-евтиният газ, който се предлага и се доставя, а нашите съседи Сърбия, Македония, Унгария, Австрия ще могат също да си доставят по тези газопроводи газ

Според енергийния министър Теменужка Петкова проектът е изключително важен не само за България, но и за целия регион на Югоизточна Европа, защото ще даде възможност за диверсифициране на маршрутите за доставка на природен газ. Щял да създаде и условия за по-голяма енергийна сигурност в региона, както и за развитие на пазара.

"За България този проект е реализиран при стриктно спазване на всички европейски правила, ще направи възможно това ние да запазим своето стратегическо място на газовата карта на Европа. Тази инфраструктура, като част от структурата, свързана с реализацията на концепцията за газоразпределителен център на територията на България е изключително важна за нас", подчерта Петкова. 

Ръководителят на "Булгартрансгаз" Владимир Малинов отчете, че дружеството е инвестирало 75 млн.лв. за шест месеца в разширението на газопреносната мрежа и компресорна станция "Странджа". "Тази инвестиция беше финансирана изцяло от "Булгартрансгаз“ и беше построена за шест месеца. Този проект е основополагащ за газов хъб "Балкан", обясни Малинов.

Руският посланик в България Анатолий Макаров отбеляза, че свързването на страната към "Турски поток" ще позволи да доставки на синьо гориво по нов надежден маршрут и страната ни да се превърне в един от най-големите газови разпределителни центрове. 

"Новият газопровод не е само принос за развитие на България. Той ще способства за просперитета на страната. Той стимулира привличането на инвестиции и създава нови работни места. Българските компании, които участват в изграждането му, ще придобият огромен опит за последваща реализация на други международни проекти. Всичко това създава отлични предпоставки за устойчиво развитие на българската икономика. Ако говорим за значението на „Балкански поток“, както го нарече министър-председателят Бойко Борисов, за руско-българските отношения, реализацията му ще изведе на качествено ново ниво тези отношения. Очакваме с нетърпение дългосрочното партньорство и не само защото изпълнението на такъв стратегически проект включва непрекъснато и постоянно сътрудничество, а защото то засяга и развитието на свързаните с това области като логистиката, обучение и други. На 100% аз съм сигурен, че българските и руските компании ще се възползват пълноценно от възможностите, които се откриват пред тях", каза още Макаров. 

Преди близо месец държавата сключи контракта за изграждането на самия газопровода от българо-турската до българо-сръбската граница. Това става дни след като Върховният административен съд отстрани пречката пред процедурата на стойност 1.102 млрд. евро без ДДС. Тази възможност се откри, тъй като компанията "Комплишмънт Дивелъпмънт" оттегли жалбата си срещу първоначално избрания саудитски консорциум "Аркад" – ГРРБ.

474-километровото трасе на "Турски поток" трябва да бъде завършено за 615 календарни дни от датата на сключването на договора.В рамките на първите 250 дни трябва да бъде изградена линейна инфраструктура с приблизителна дължина 308 километра. Разширението в комбинация със съществуващата инфраструктура на "Булгартрансгаз", трябва да осигури частичните доставки на природен газ по трасето, за които държавният оператор има сключени договори с руската "Газпром" и швейцарската МЕТ. Правителството се придържа към позицията, че при забавяне на строителството държавата няма да плаща неустойки по двата контракта за пренос на синьо гориво. Те трябва да започнат от 1 януари 2020 година.

В началото на октомври държавната компания "Булгартрансгаз" подписа договора за изграждането на двете нови компресорни станции от газопровода. Изпълнител на строителните дейности е консорциумът "Ферощал Балкангаз". Той е съставен от българския строителен гигант "Главболгарстрой" АД, дъщерното му дружество "Главболгарстрой интернешънъл" АД и германската "Ферощал индустрианлаген ГмбХ", която има едва 10-процентов дял в обединението. Те спечелиха обществената поръчка през август 2019 г., като стойността на подписания договор е 350.8 млн. евро без ДДС.

Facebook logo
Бъдете с нас и във