Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Отпускат се допълнително 250 хил. куб м вода от язовир "Студена" за питейно-битови нужди на Перник

Във връзка с постъпило искане от ВиК-Перник, министърът на околната среда и водите Емил Димитров утвърди изменение в Месечния график за ползване на водите от комплексните и значими язовири за месец юни, с което се отпускат допълнително 250 хил. куб. м вода от язовир "Студена" за питейно-битово водоснабдяване на град Перник. Така общо разрешените за използване за питейно-битово водоснабдяване обеми от язовира за месец юни стават на 1.050 млн. куб. метра.

Съгласно предоставената справка от местното ВиК за състоянието на водоема, наличният обем в язовира към днешна дата е 20.700 млн. куб. метра. Наличният полезен обем за използване за питейно-битово водоснабдяване се увеличава и е 18.300 млн. куб. метра. При така достигнатия обем на запълване, съгласно разработените от Националния институт по метеорология и хидрология правила за управление на водите в язовир "Студена", е допустимо да се подава без ограничения вода за питейно битово водоснабдяване, но при условие да не бъде надвишаван годишният лимит.

Изменението на графика беше направено след среща вчера на министър Димитров с областния управител на област Перник инж. Емил Костадинов, зам.-кмета на общината Мирослав Стоицев и управителя на ВиК – Перник Борислав Иванов, на която беше обсъдено състоянието на язовира.

"Когато станах министър през януари,тази година, язовирът беше пълен на 13 процента, сега, няколко месеца по-късно, е над 82 процента", посочи екоминистърът на срещата.

Той обясни, че водоемът може да бъде запълнен до 24,200 млн. куб. метра. Той е уникален с това, че винаги може да бъде спрян, за да не прелива и да бъде изпусната водата. Според Димитров, "Студена" е в добро състояние и стената е добре ремонтирана. Той увери, че разрешението да се ползва вода от София няма да бъде прекъсвано.

В рамките на срещата беше обсъден и проблемът с водата в град Радомир. Ресорният министър припомни, че решението за водата, която идва от София до Перник, е взето от Столичния общински съвет. На същия принцип дали да бъде давана вода за Радомир трябва да се реши от общинския съвет на Перник.

Той изтъкна и че от всички 52 комплексни и значими язовира, които се наблюдават от Министерството на околната среда, вече 20 са запълнени над 80 процента.

Припомняме, че водният режим в миньорския град беше въведен на 18 ноември 2019 година заради драстичното спадане на нивото на водоема. Графикът на водоподаване беше променян неколкократно. Водната криза беше съпътствана от граждански протести, арест и последвала оставка на екоминистъра Нено Димов. В града бе обявено бедствено положение.

Изграден бе и нов тръбопровод от Мало Бучино до Перник, който достави до града вода от язовир "Бели Искър". Сега този водопровод ще остане като резервен.

Изграждането на 13.5-километровия водопровод до Перник струваше около 20 млн. лева, а тръбата даде възможност язовир "Студена" да се напълни, докато перничани получават вода от София. Пускането на новия тръбопровод обаче бе съпроводено от няколко аварии, тъй като остарелите тръбопроводи на Перник не успяваха да издържат на напора. В края на 2019 г. правителството отпусна 35 млн. лева за ремонт и подмяна на част от водопреносната мрежа в областния град.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във