Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Отпускат още 20 млн. лева за дигитално оборудване на учебни кабинети

Държавата отпуска още 20 милиона лева от държавния бюджет за следващата година за дигитално оборудване на учебни кабинети в средното образование с акцент върху природните науки. Това обяви образователния министър Красимир Вълчев във Враца.

Решението бе взето след като анализ показва, че обучението по природни науки чрез информационни технологии е с най-висока ефективност. Сега 40 на сто от специализираните учебни кабинети в българските училища разполагат с дигитално оборудване - компютри, проектори, интерактивни дъски, а целта е през следващите години такова оборудване да имат всички кабинети.

"Над 1000 училища в страната ползват електронни платформи или електронни ресурси в образователния процес. Сега министерството подготвя голям проект по оперативната програма "Наука и образование за интелигентен растеж", по който трябва да бъде създадена платформа със споделени образователни ресурси. Електронните учебни ресурси ще бъдат безплатни за ползване от учители и ученици. Проектът е в процес на оценка, но се очаква чрез неговото изпълнение учебниците да не бъдат единствените източници за информация и обучение", допълни Вълчев. 

Министърът на образованието и науката започна посещението си в община Враца от село Паволче. Той подписа с кмета на общината Калин Каменов договор за дарение на местното закрито училище. След като сградата на бившето учебно заведение стана държавна собственост, в него предстои да бъде открито първото в страната училище за патриотично, православно и екологично възпитание. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във