Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Отпускат до 55 милиона лева за нов правителствен самолет

Правителството одобри доклад на транспортния министър Росен Желязков за  доставката на въздухоплавателно средство за изпълнение на полети със специално предназначение. Със същото решение беше одобрен и проект на договор като основа за водене на преговори за доставката.

Средствата в размер до 55 000 000 лева ще бъдат разходвани за нуждите на Авиоотряд 28 за доставка на новия правителствен самолет и за изграждане на хангар за съхранението му и техническо обслужване.

Преди месец навигационната система на правителствения „Фалкон“ отказа във въздуха, докато премиерът Бойко Борисов беше на борда. Инцидентът се случи при пристигането на правителствената делегация след среща в Солун на 15 ноември. 

Генералният директор на Авиоотряд 28 ген. Тодор Коджейков трябва да започне преговори за сключване на договор за доставка. Той няколко пъти предложи да бъде купен нов самолет. Машината е на 19 години, а инцидентите с нея зачестяват. През изминалите години имаше редица технически проблеми с „Фалкон“-а  докато премиерът е на борда. През 2014 г. пукна гума при кацане, а през 2015 г. не се прибра носовият колесник.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във