Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Отпускат 390 млн. лв. за екологични автобуси и трамваи

Екоминистерството отпуска безвъзмездна финансова помощ от 390 млн. лв. на общини за закупуването на екологично чисти превозни средства за градския транспорт. Допустими бенефициенти по процедурата са общини с нарушено качество на атмосферния въздух, в партньорство с общинско предприятие/дружество, което предоставя услуга по обществен превоз на пътници на територията на съответната община - Бургас, Варна, Враца, Перник, Плевен, Русе, Сливен, Стара Загора, Столична община, Хасково и Шумен. 

Ресорният министър Нено Димов обяви по време на днешния парламентарен контрол, че това е нова процедура, свързана с транспорта като източник на замърсяване на атмосферния въздух. Предвижда се замяна на остарелите и амортизирани превозни средства с нови, отговарящи на нормативните стандарти за вредни емисии. Ще се подпомогне закупуването и доставката на нови съвременни екологични електрически транспортни средства на обществения транспорт. Могат да се закупят електрически автобуси, тролейбуси и трамвайни мотриси, както и станции за зареждане. 

Димов подчерта, че е заложено повторното обявяване на процедура "Мерки за подобряване качеството на атмосферния въздух", която е свързана с битовото отопление. Индикативната стойност на безвъзмездната финансова помощ е 80 млн. лв. и е насочена към допълнителен брой общини с нарушено качество на атмосферния въздух. Предприемането на действия по обявяването на процедурата следва да се извърши след получаване на първи предварителни резултати от пилотната процедура, което ще позволи да се гарантира постигане на максимален ефект от прилагането на мерките в този приоритетно нуждаещ се от финансова подкрепа сектор.

Facebook logo
Бъдете с нас и във