Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Отпускат 33,4 млн. лв. за проекти за градско развитие

Десет проекта за градско развитие ще получат  33,4 млн. лв., от които 17,3 млн. лв. са от Оперативна програма „Региони в растеж“.

"Фондовете за градско развитие одобриха 10 проекта. Сред тях са проектът за възстановяване на синагогата във Видин и превръщането й в туристически обект, градска зона на Плевен и други", обяви регионалният министър Петя Аврамова по време на форум. 

Министърът подчерта, че с 369,7 млн. лв. към Фонда на фондовете бяха създадени три Фонда за градско развитие, които заедно с привлечените средства управляват около 585 млн. лв. Те могат да бъдат използвани под формата на нисколихвени кредити и банкови гаранции в проекти за подобряване на градската среда в 39 града, в сферата на туризма и културното наследство. 

Представители на българския бизнес могат да участват като крайни получатели на кредитно финансиране за проекти както в областта на спортната инфраструктура, зоните с потенциал за икономическо развитие, градската електромобилност и подобряване на градската среда, така и като партньори на общините в реализацията на мерки в подкрепа на обекти на културното наследство.

Аврамова обърна внимание на благоприятните условия на този вид финансиране – усреднена лихва по кредитите под пазарната, до 20 години срок за погасяване за проекти за градско развитие и в сферата на туризма, както и 15 г. за проекти за енергийна ефективност. Има и гратисен период за главницата по финансирането, който е до 3 г. за градско развитие и в сферата на туризма и културното наследство и до година и половина за проекти за енергийна ефективност.

След форума Петя Аврамова  коментира пред журналисти, че бизнесът създава работни места, а държавата трябва да осигури икономическа стабилност и условия за неговото развитие.

"Бизнесът търси добра инфраструктура, така че нашите основни усилия са насочени към това Северна България да има магистрала и към осигуряването на добра свързаност от Видин до Ботевград. Чрез публично-частно партньорство могат да бъдат реализирани проекти, които да доведат до икономически растеж. Правителството работи за създаване на икономически зони в големите градове на страната, които да развият както тях, така и населените места в региона", каза още министърът.

Facebook logo
Бъдете с нас и във