Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Отпускат 175 млн. евро за животновъдство, нови стопанства и биопроизводство

Общо 175 млн. евро се пренасочват към няколко мерки по Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 г. за подкрепа на земеделските производители. Страната ни е поискала от Брюксел промяна на програмата през есента на 2019 г. 40 млн. евро от тези средства са за „Биологично производство“.

Земеделският министър Десислава Танева обяви вчера след среща при премиера Бойко Борисов, че по програмата могат да кандидатстват и изцяло нови биологични производители, както и такива, които са на 5-тата година на заявяване. Те могат да заявят за още една година за подпомагане.

Десислава Танева подчерта, че благодарение на одобрената нотификация в следващите две седмици предстои отварянето на прием на заявления за помощ за възстановяване на потенциала за селскостопанска продукция, претърпял щети в резултат на природни бедствия и катастрофични събития, и въвеждане на подходящи превантивни мерки. „

"Ще бъде подкрепен сектор „Животновъдство“, предвид епизоотиите и повишаване на биосигурността в стопанствата. Предстои прием и по мярка  „Инвестиции в земеделски стопанства“, която е за подкрепа отново животновъдите. Част от прехвърлените средства се даде възможност за обявяване на целеви прием за стартова помощ за развитието на малки стопанства.  Той е насочен изцяло към подпомагане на малки стопанства с цел повишаване на биосигурността в стопанствата", обяви Танева.

Министърът съобщи, че се очаква и финализиране на допълнителна подкрепа за земеделските производители.

„Това ще стане с решение на ЕК по нашето предложение за създаване и възможност за програмиране на хоризонтална мярка COVID-19 в обхвата на Програмата за развитие на селските райони  2014-2020 г.“, каза още тя. 

Министър Танева каза още, че България е успяла и с още една инициатива в ЕП, касаеща по-голям брой земеделски производители в сектор „Тютюн“ и „Животновъдство“ да получат преходна национална помощ и през следващите 1 + 1 година. Тя допълни, че се очаква до месец юни да бъдат финализирани тези предложения на страната, с които ще бъде подпомогнат сектор „Земеделие“. Тези предложения бяха инициирани от България в края на миналата година и в рамките на 6 месеца събраха нужната подкрепа.

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във