Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Отпускат 125 млн. лева за месечна помощ за хората с увреждания

Министър Бисер Петков.

Правителството одобри на днешните си разходи допълнителни 125 373 950 лева по бюджета на социалното министерство за 2019 г. в изпълнение на Закона за хората с увреждания.

Съгласно преходните разпоредби на закона, Националният осигурителен институт прекрати служебно изплащането на 25% от социалната пенсия за инвалидност, получавана към друг вид пенсия. Прекратените пенсии станаха част от предвидената в Закона за хората с увреждания финансова подкрепа, която от 1 януари 2019 г. се изплаща от Агенцията за социално подпомагане.

Одобрените допълнителни разходи ще се използват за изплащането на месечна финансова подкрепа за хората с увреждания от Агенцията за социално подпомагане на лицата с прекратени социални пенсии за инвалидност. Парите са предвидени за сметка на намаление на трансфера от централния бюджет за бюджета на Държавното обществено осигуряване за 2019 г.

С удължаване срока за предоставяне на услугите „Личен асистент“, „Социален асистент“ и „Домашен помощник“ с 4 месеца (до 31 декември) се осигури продължаване предоставяне на услугите за над 12 000 потребители и се осигури грижа в домашна среда сред едни от най-уязвимите групи в обществото - деца и лица с увреждания, които не попадат в обхвата на механизма „лична помощ“ по Закона за личната помощ, както и възрастни в невъзможност за самообслужване. 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във