Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Отпадна таксата "тротоарно право" за заведенията в София, затворили заради COVID-19

Пакет от икономически мерки, с които да бъдат облекчени представителите на средния и малък бизнес в София, засегнати от кризата с COVID-19, беше приет днес от Столичния общински съвет на извънредно онлайн заседание. Мерките са подготвени от специално създадената от кмета Йорданка Фандъкова, работна група.

Столичнатa община няма да събира такси за тротоарно право от търговски обекти и заведения, затворени заради извънредното положение. Собствениците им трябва да подадат заявление до съответната районна администрация. Това важи и за заведенията, които работят само за да доставят храна по домовете.

Наемателите на общински имоти няма да плащат наем за времето, през което са затворили обектите си. Става дума за търговски обекти, включително на пазари, училищни столове и бюфети, както и помещения в болници и поликлиники.

От 20 до 50 процента отстъпка в наема се предвижда за тези, които продължават да работят, но приходите им са намалели. Ако спадът на оборота е между 20 и 50 процента спрямо същия период през миналата година, наемът ще бъде редуциран с 20 процента. Ако приходите им са се понижили с повече от 50 процента, наемът ще се намали наполовина. Търговците ще доказват намаляването на приходите си с декларация и счетоводни документи.

Столичният общински съвет прие също да има отстъпки и в наемите за производители и търговци, засегнати от затварянето на сергиите им в общинските пазари.

Към Общинския гаранционен фонд за малки и средни предприятия се създава нов инструмент с бюджет 1 млн. лв. Чрез него пред банките ще се издават гаранции по кредити на самостоятелно заети лица, малки и средни предприятия, които са засегнати от кризата. Предвижда се да се обезпечават до 50 на сто от главницата на заемите, но не повече от 15 000 лв. за една компания.

Отделно общината ще обяви конкурс за избор на финансов посредник, който да предоставя допълнително гаранционно покритие по заеми. Този гаранционен лимит ще е до 300 000 лв. Така, в най-добрия случай, даден кредит може да получи до 80 процента гаранции.

Два месеца отсрочка получават софиянци за плащане на първата вноска за такса "смет". Вместо до 30 април, тя ще се дължи до 30 юни. Отделно в Закона за извънредното положение с два месеца беше удължен и срокът за ползване на 5 процента отстъпка при плащане на цялата дължима сума за данък "сгради" и данъка за МПС-та. Отстъпката може да се ползва също до 30 юни.

Facebook logo
Бъдете с нас и във