Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Отпада разрешителният режим за превоз на товари и пътници между България и Черна гора

Транспортният министър Росен Желязков и министърът на транспорта и морските въпроси на Черна гора Осман Нуркович подписаха днес  двустранна Спогодба за международни автомобилни превози на пътници и товари. Тя ще влезе в сила месец след подписването.  

Целта на спогодбата е премахването на разрешителния режим при двустранните и транзитни превози между двете държави. Това е нов подход, който се прилага от 2018 г., но със спогодбата се слага начало на новата правна рамка и регулация, съобщи БТА.

Черна гора е в предприсъединителен процес и отварянето днес на нова преговорна глава за страната е положително за процеса на присъединяването на Западните Балкани към ЕС, което е било и приоритет на Българското председателство на Евросъюза - за една по-сигурна и обединена Европа, Европа с по-добра свързаност и свободно движение на стоки, хора и капитали, подчерта транспортният ни министър.

Подписаното днес споразумение пряко ще доведе до интензифициране на превоза на товари и пътници. "И България, и Черна гора са прекрасни държави и изключително привлекателни за туризъм. Стокообменът бележи също значителен прогрес, като само през 2018 г. той е нараснал с около 40 процента", подчерта Росен Желязков. Случилото се днес е част от цялата тенденция на изграждане на доверие и устойчивост на отношенията между страните на Балканите, коментира още той.
   

Facebook logo
Бъдете с нас и във