Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Отново удължиха срока за концесията на "Летище София"

За втори път Министерството на транспорта удължи срока за подаване на оферти за концесията на "Летище София". Сега предложения ще се събират до 29 януари 2019 година. Идеята отново е да се даде възможност на повече частни оператори да се включат в търга. 

"Решението за удължаване на срока не е самоцелно. Взето е след консултации с експертите от Световна банка. По процедурата има зададени 3000 въпроса, което предполага 3000 отговора. Това е огромна по обем работа. Решихме да не бързаме, защото ако бързаме упрекът ще бъде - защо бързате... Това вдъхва доверие в инвеститорите", обясни министърът на транспорта Росен Желязков.

Изискванията към концесионера остават същите - срокът на концесията е 35 години, авансовото концесионно плащане е най-малко 550 млн. лв. без ДДС, а размерът на годишното концесионно възнаграждение за държавата е не по-малко от 15 милиона лева без ДДС или 10% от общия размер на общите приходи от всички дейности за текущата година. Задължителните инвестиции от страна на частния оператор са в размер на 600 млн. евро, иска се и построяването на нов пътнически терминал  

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във