Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Отново търсят очертанията на мечтата за АМ "Гюешево-Дупница"

Пътната свързаност между България и Република Северна Македония все не се случва толкова години вече. По какви ли не причини - политически, финансови. Според експертите тя ще изглежда съвсем различно, ако изградим едно магистрално трасе по направлението Гюешево – Кюстендил – Дупница. То би осигурило бърза връзка между автомагистрала „Струма“ и границата с Република Северна Македония. Има идея в бъдеще трасето да продължи с още два участъка - от Дупница към Самоков и Ихтиман, за да се осъществи връзка с магистралите „Тракия“ и „Хемус“.

Като първа /или поредна/ стъпка за реализиране на тази мечта е обявената от Агенция „Пътна инфраструктура“ обществена поръчка за избор на изпълнител за изработването на идеен и технически проект с подробен устройствен план - парцеларен план за изграждането на автомагистрала „Гюешево - Дупница“. Чрез това трасе ще осигури комфортна връзка между Трансевропейски транспортен коридор „Ориент/Източно-Средиземноморски“, по който е трасето на АМ „Струма“, и границата с Република Северна Македония. Участъкът е част от основната ТЕN-Т мрежа. Очаква се магистралата да бъде около 62 километра.

Изграждането на новата пътна артерия с магистрален габарит, дублираща част от републиканските пътища I-6 Гюешево – Кюстендил и II-62 Кюстендил – Дупница, ще осигури бърз, комфортен и безопасен превоз на хора и товари, както и директна връзка при град Дупница с АМ „Струма“ и цялата автомагистрална мрежа, отбелязват от пътната агенция.

С изпълнението на обществената поръчка във фаза идеен проект ще бъдат разгледани вариантни решения за реализиране на трасето между граничен пункт „Гюешево“ и АМ „Струма“, с проектна скорост 120 км/ч и габарит Г27, след което ще се пристъпи към провеждане на съответните екологични процедури. След произнасянето на компетентния орган по околна среда ще може да се премине към разработването на техническия проект за одобреното трасе, включително и проект за Подробен устройствен план.

Прогнозната стойност за изпълнение на обществената поръчка за проектиране на това магистрано трасе е 3.1 млн. лв. без ДДС, а средствата са от бюджета на Агенция "Пътна инфраструктура". Срокът за изработване на проекта е 150 календарни дни от датата на сключване на договора и включва само времето за проектиране.

Кандидатите могат да подават оферти до 15 септември.

Facebook logo
Бъдете с нас и във